
Comunitatea românească din Munchen a salvat un pensionar german care de doi ani trăia în mașină

În diaspora, nu sunt foarte dese cazurile în care românii reușesc să demonstreze că formează o comunitate…
Cu atât mai mult merită elogiat gestul unei românce stabilite în Germania, care a reușit să mobilizeze comunitatea românească din Munchen pentru a oferi un adăpost unui germande 75 de ani rămas fără casă, care trăia pe stradă, în mașină, când afară temperaturile ajungeau și la -18 grade, scrie Bild.
Monica Sayer s-a stabilit în Germania în urmă cu douăzeci de ani și a trăit și vremuri grele, știe cum se simte sărăcia: ”Sunt incredibil de recunoscătoare că am putut începe o nouă viață aici, în Germania. Am o slujbă, am reușit.”, spune ea, citată de Bild.
”Când l-am întâlnit pe Eckehar, aproape că mi-a frânt inima. În nopțile reci stăteam acasă la căldură, nu puteam dormi și mă temeam că va îngheța și va muri în Honda lui”, spune Monica despre cazul bătrânului.
Pensionarul german a fost maseur și și-a pierdut apartamentul social în urmă cu mai bine de doi ani. De atunci a locuit în vechea lui Honda Civic, care între timp nu mai are dreptul de circulație, pentru că n-a avut bani să reînoiască TUV-ul.
De 18 ori hoții i-au spart mașina, povestește el. De aceea o și părăsește foarte rar, de frică să nu rămână fără puținul pe care-l mai are.
Cu o pensie de doar 550 de euro pe lună, bătrânul a recunoscut. ”Nu am plătit suficient pentru pensie, este vina mea. Dar și eu sunt om. Un apartament din nou, ceva să mă încălzesc, acesta este cel mai mare vis al meu. Și visez asta, chiar dacă ar fi să mor în mașină. ”
Alături de prietenii aflați într-un grup românesc de Facebook, Monica a demarat o strângere de fonduri și a reușit apoi să-i cumpere lui Eckehard o veche rulotă Knaus, pe care a plătit 1.400 de euro.
Iar ajutorul a venit într-un timp foarte scurt. Monica a inițiat o strângere de fonduri pe 13 februarie, a convins un reporter de la Bild să scrie despre bătrânul pensionar, iar după opt zile cumpărase rulota și o aranjase pentru bătrân.
N-a fost simplu, rulota a fost cumpărată la Hessa și a trebuit adusă la Munchen.
”Unul dintre noi a luat rulota, dar a fost prins de radar, se grăbea să ajungă la timp, să nu se închidă broul de înregistrare. Probabil acum nu mai are permis de conducere”, povestește Monica.
Apoi, la München, următoarea surpriză neplăcută – vânzătorul îi păcălise pe români. Încălzitorul cu gaz nu funcționa: ”Proprietarul anterior nu mai răspunde la telefon. Acum trebuie să reparăm încălzirea pe cheltuiala noastră.”
Când Eckehard a intrat pentru prima dată în noua sa casă, mai confortabilă, avea lacrimi în ochi. El avea un pat adevărat acum, după ce a trebuit să doarmă în șezut, în mașină, timp de 27 de luni.
”Este un miracol că acești oameni sunt atât de săritori! Dragostea lui Dumnezeu i-a trimis”, spune Eckehard.
Visul i-a devenit realitate, măcar în parte. Nu e un apartament, e o rulotă, dar are un pat, căldură, un aragaz, se poate încuia. Și asta datorită Monicăi și prietenilor ei români, care au grijă de Eckehard în continuare: ”Îmi aduc ceai fierbinte și mâncare caldă. M-a uimit foarte mult că străinii ajută un german atât de mult!”
Ce urmează? O spune tot Monica: ”Cel puțin dată pe săptămână îl vom lua acasă pe Eckehard pentru a face un duș și a-și spăla hainele. Îi vom duce mâncare caldă. Și voi munci din greu să-l ajut să aplice la asistența socială pentru a primi un apartament.”