Cine este Hadi Matar, atacatorul lui Salman Rushdie: ‘A fost nevoie de cinci bărbați pentru a-l imobiliza’

Au apărit primele informații despre Hadi Matar, tânărul de 24 de ani care l-a înjunghiat pe Salman Rushdie în statul New York.

Matar s-a născut în California, dar s-a mutat recent în New Jersey, potrivit unor surse din cadrul anchetei poliției americane.

Ultima sa adresă a fost în Fairview, un cartier din comitatul Bergen, chiar peste râul Hudson, în Manhattan. Oficialii FBI au fost văzuți intrând în casa lui Matar vineri, după atac.

Sursele din ancheta mai spun că Matar a intrat la eveniment cu un permis de conducere fals pe numele unui lider Hezbollah aliat cu generalul iranian Qassim Soleimani, ucis în 2020 în Bagdad, la capătul unui atac aerian coordonat de Statele Unite.

Motivul înjunghierii este neclar. O analiză preliminară a conturilor de pe rețelele de socializare ale lui Matar arată că acesta simpatiza cu extremismul șiit și cu cauzele Corpului Gărzilor Revoluționare Islamice (IRGC – grupare din Iran condusă de generalul Soleimani), infomează NBC News, citând o sursă implicată în anchetă. 

Deocamdată nu a fost evidențiată o conexiune clară a lui Matar cu IRGC, dar evaluarea inițială indică că acesta simpatizează cu grupul guvernamental iranian, a mai declarat sursa citată de NBC.

Un martor al incidentului a declarat că Matar era îmbrăcat în negru, cu o mască neagră.

”Ne-am gândit că poate face parte dintr-un scenariu, o cascadorie, care urma să demonstreze că există încă multe controverse în jurul acestui autor. Dar a devenit evident în câteva secunde că era vorba despre ceva foarte grav”, a spus martorul.

Un alt martor a povestit pentru New York Times că Matar a tot încercat să-l atace pe Rushdie chiar și după ce a fost reținut.

”A fost nevoie de cinci bărbați pentru a-l imobiliza și el încă ataca. Era doar foarte foarte furios. Extrem de puternic și de rapid”, a declarat martorul.

Atacul s-a produs la câteva momente după ce Rushdie și intervievatorul acestuia au urcat pe scenă și a durat aproximativ 20 de secunde, după care spectatorii au fost evacuați din amfiteatrul în aer liber.

Salman Rushdie a fost conectat la un ventilator, vineri seară, după ce a fost înjunghiat în gât şi în abdomen.

„Veștile nu sunt bune. Salman își va pierde probabil un ochi. Nervii brațului i-au fost tăiați, iar ficatul i-a fost înjunghiat și deteriorat”, a transmis agentul scriitorului britanic, Andrew Wylie.