Nicolas Sarkozy: ‘Să-mi explice cineva ce înseamnă să mergi la război fără a intra în război. UE dă impresia că este în remorca americanilor’

Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy a declarat într-un interviu pentru Le Journal du Dimanche că este un nonsens ceea ce se petrece în raport cu situația din Ucraina și că pentru încheierea conflictului este necesară menținerea dialogului cu liderul rus, Vladimir Putin.

”Mi-ar plăcea cineva să-mi explice într-o zi ce înseamnă să mergi la război fără a intra în război.

Dacă există un concept care ar trebui să necesite claritate, acesta este cel de război și pace. Ori facem război, ori facem pace.

Combinarea celor două nu are prea mult sens. În orice caz, nu când sunt folosite în același timp”, explică Nicolas Sarkozy.

Sarkozy mai afirmă că actualul președinte francez Emmanuel Macron ”are perfectă dreptate să dorească să mențină contactul cu Vladimir Putin”. 

”Cum poate fi oprit războiul fără a vorbi cu beligeranții?

Nu doar că vrem război fără să-l facem, dar am dori și să-l oprim fără a ne adresa protagoniștilor. Va ajunge să devină foarte complicat!”, a explicat fostul președinte francez.

În acest război, Nicolas Sarkozy regretă că ”Uniunea Europeană poate da impresia că este în remorca americanilor”.

”Franța să preia conducerea în această criză. Este timpul să fie luate inițiative serioase pentru a vorbi despre viitor și despre pace ”, consideră Szarkozy.