3dots.ro

O scriitoare ucraineană și soțul ei au murit apărând Kievul. Iryna Tsvina, mamă a cinci copii, lupta în trupele speciale

O scriitoare ucraineană și soțul ei au murit apărând Kievul. Iryna Tsvina, mamă a cinci copii, lupta în trupele speciale

Iryna Tsvila, scriitoare și veterană a războiului din Donbas, înrolată în cadrul Brigăzii de reacţie rapidă a Gărzii Naţionale Ucrainene, și-a pierdut viața în prima zi a invaziei Rusiei, în atacurile lansate asupra capitalei Ucrainei, orașul Kiev, a scris pe Facebook fostul președinte al Dumei, Oleg Tiagnibok. Alături de ea în luptă și-a pierdut viața și soțul ei.

Iryna Tsvila avea 52 de ani și era un militar cu experiență. Anterior, ea a luptat ca voluntar în Donbas.

Mamă a cinci copii, Irina Tsvila declara că știe exact pentru ce luptă, pentru fiica ei și nepoții ei, pentru ca ei să crească într-o țară liberă, nu în Rusia.

Moartea scriitoarei a fost semnalată, printre alții, și de jurnalistul Illia Ponomarenko, de la ”The Kyiv Independent”.  

”Iryna Tsvila de la Brigada de Reacție Rapidă a Gărzii Naționale a Ucrainei. Ea a murit în luptă, într-un atac blindat rusesc în apropiere de Kiev”, a scris jurnalistul pe Twitter. 

”Prietena mea Iryna Tsvila a murit astăzi. Persoană incredibil de curajoasă și bună. A trecut prin războiul din Donbas ca voluntar. S-a alăturat apărării teritoriale.

Recent, am publicat cartea ”Voci de război. Poveștile Veteranilor”, cu ea printre autori. Ea a scris despre grădina ei de trandafiri. Să nu uităm acest zâmbet”, a scris și prietenul ei, filosoful și jurnalistul Volodymyr Yermolenko.

Oleksandra Matviichuk, șefa Centrului pentru Libertăți Civile din Ucraina a anunțat că alături de Iryna lupta soțul ei, care a căzut de asemenea la datorie.

”Un cuplu minunat, Dmytro și Iryna, și-au pierdut viața ieri apărând Kievul împotriva rușilor”, a scris Matviichuk pe Twitter.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs