Şofer originar din România, la protestul din Ottawa: Voi pleca ultimul de-aici! – video

Şoferii de camion canadieni sunt nemulţumiţi de obligativitatea prezentării certificatului de vaccinare la trecerea frontierei cu SUA şi, pentru a doua săptămână, protestează în Otawa.

Un interviu cu un şofer din România care participă la protest,  realizat pe 6 februarie de un reporter independent, a captat interesul comunităţilor de români din Canada şi Statele Unite,.

Șoferul, Csaba Vizi, spune că e maghiar născut în România şi că vine din Windsor (Ontario). El crede cu tărie în convingerile sale și spune că va fi ultimul care va pleca din faţa Parlamentului canadian.

”Voi merge acasă glorios ca Cesar sau într-un sac de transportat cadavre,” a afirmat el, precizând că, în momentul interviului, era deja de opt zile şi trei ore în capitala federală canadiană.

Vizi a afirmat că a plecat de-acasă devastat după ce şi-a pierdut locul de muncă şi că este singurul din familie care munceşte, aşa că se află într-o situație din care ”nu există cale de întoarcere”.

El spune că atmosfera de la protest e similară cu cea de la Revoluţia din 1989 prin care a fost înlăturat de la putere Nicolae Ceuşescu. 

Participanţii la protest au fost făcuţi rasişti de către premierul Justin Trudeau şi de majoritatea instituţiilor de presă din Canada. Vizi a spus că are prieteni care participă şi sunt hispanici sau chinezi şi că în manifestaţiile lor rasa nu este un factor important.

Csaba Vizi a precizat că a fost uimit în mod plăcut când a văzut solidaritatea celor care iau parte la manifestaţia maraton şi a spus că primesc mâncare sau bani de la canadieni. 

”Am veni aici cu speranţă şi vom pleca cu libertate,” a spus Vizi, care ulterior a repetat unele dintre afirmaţii în cadrul unui interviu cu realizatorul Jesse Watters de la Fox News, unde a spus că steagul confederat – despre care diverşi politicieni canadieni au afirmat că dovedeşte că demonstraţia e dominată de suprematişti albi – a fost fluturat de o persoană care a vrut să-i facă pe manifestanţi ”să arate rău”.

Forumurile românilor care locuiesc în Canada sunt pline de comentarii legate de manifestaţia din Ottawa, cu români care au declarat fie că au fost deja la protest, fie că se mobilizează să participe.

Protestul camionagiilor din Canada continuă
Între timp, manifestaţiile din Ottawa continuă, într-o atmosferă tensionată, deoarece un judecător le-a interzis camionagiilor să mai claxoneze, iar oficialii din oraş au declarat că firmele locale de tractare au refuzat să-i ajute să mute camioanele care staţionează pe străzile din centrul capitalei.

Protestatarii au blocat două poduri importante care fac legătura dintre Canada şi SUA. Unul  leagă Michigan de Ontario, iar altul uneşte Alberta de Montana. Traficul comercial şi de persoane dintre cele două ţări este dat peste cap.

Protestatarii – susţinuţi de o coaliţie a camionagiilor şi de grupuri conservatoare – au blocat centrul oraşului Ottawa, unde primarul a declarat starea de urgenţă.

Demonstranţii afirmă că mandatele de vaccinare impuse de guvernul Trudeau nu erau necesare, în condiţiile în care aproape 90% dintre cei 120.000 de camionagii transfrontalieri din Canada sunt vaccinaţi cu două doze anti-COVID (la fel că şi aproape 80% din întreaga populaţie a ţării).

La nivel federal, guvernul a impus restricţii de călătorie peste hotare, atât pentru canadieni, cât şi străinilor, care încă sunt valabile în diferite grade. În cazul în care ţoferii de camioane nu sunt vaccinaţi, rebuie să intre în carantină până la aflarea rezultatului.