Spania intenționează să trateze COVID ca pe o gripă. Nu va mai fi raportat numărul de infectări, ci cel de internări

În condițiile în care tot mai multe persoane se infectează iar vaccinurile protejează majoritatea populației de o formă gravă de boală, iar protocoalele medicale devin din ce în ce mai lejere, la fel ca și restricțiile, guvernul spaniol analizează un plan prin care Covid-19 va fi tratată și monitorizată la fel ca o gripă comună, scrie El Pais.

În consecință, autoritățile medicale spaniole nu ar mai urma să anunțe bilanțul zilnic al infecțiilor, ci doar pe cel al internărilor, fără a mai lua în calcul fiecare caz și fără a mai testa la cel mai mic simptom.

Nu există o dată fixată pentru aceste modificări, fiind vehiculată perioada de după actualul val de COVID cu care se confruntă în prezent vestul Europei.

Autoritățile sanitare spaniole lucrează de luni de zile la strategia de tranziție și la finalizarea planului prin care va fi abandonată treptat monitorizarea totală a Covidului. Se va face trecerea către o supraveghere de tip ”santinelă”, adică strategia folosită de ani de zile pentru gripă.

În loc să se raporteze fiecare caz de Covid care este depistat în țară, lucru nesustenabil pe termen lung, va fi format strategic un grup de medici, centre de sănătate și spitale pentru a acționa ca martori.

Scopul este acela de a crea un eșantion semnificativ din punct de vedere statistic distribuit în puncte cheie, așa cum se face în cazul anchetelor epidemiologice, care va permite estimarea modului în care se răspândește boala, care este cea mai ușoară și cea mai gravă formă, dar nu prin numărări exhaustive, ci prin extrapolări, relatează sursa citată. 

Este o strategie aflată în lucru din vara lui 2020. Dar planificarea ei intră acum în faza finală. Instituțiile sanitare spaniole implicate în lupta cu pandemie de COVID au programate mai multe întâlniri săptămâna aceasta pentru a discuta despre această schimbare de strategie: când și cum va fi implementată.

Când și cum va fi implementată noua strategie de luptă cu Covidul

Momentul imprementării acestei noi strategii nu are o dată fixată, dar se așteaptă ca această schimbare să nu  se producă înainte de sfârșitul valului de infectări care afectează în acest moment vestul Europei.

”Acum, având în vedere transmisibilitatea Covid-ului, este o provocare foarte mare respectarea cu strictețe a protocoalelor de supraveghere, devine imposibil”, a explicat Amparo Larrauri, șefa grupului de supraveghere a gripei și a altor virusuri respiratorii de la Centrul Național de Epidemiologie.

De fapt, în Spania, protocoalele au început deja să se relaxeze. De exemplu, nu mai sunt necesare teste pentru contactele directe ale pozitivilor, dacă nu prezintă simptome.

”Strategia nu poate fi schimbată peste noapte. Avem angajamente internaționale de notificare a tuturor cazurilor iar sistemele-”santinelă” trebuie consolidate”, mai spune Larrauri.

O mare parte din muncă este făcută. Există cinci comunități care au început deja supravegherea în acest sistem pilot în școli primare și nouă în spitale. 

Ceea ce se va schimba va fi sistemul de supraveghere, nu tratamentul bolii, care va varia pe baza unor tipare. În activitatea lor clinică, medicii vor continua să trateze pacienții după protocoalele și tratamentele în vigoare și în funcție de gravitatea bolii.

Pandemia nu s-a terminat. Al șaselea val nu a atins încă apogeul și, pe măsură ce avansează, amenință să pună din nou în dificultate spitalele. Asta deși vaccinurile și mutațiile virusului l-au făcut mai blând iar riscul la nivel individual a scăzut mult.