Starship, cea mai mare rachetă din istorie, a explodat după lansare – video

Starship, cea mai mare rachetă din istorie, a explodat după lansare - video

La câteva minute după o lansare ce a părut a fi una de succes, Starship, cea mai mare rachetă din istorie, a explodat în zbor.

Ambele trepte ale rachetei au explodat la trei minute după lansare și au căzut pe Pământ.

Se pare că cele două secţiuni ale sistemului de rachete – propulsorul şi nava – nu au putut să se separe în mod corespunzător după decolare, ceea ce ar fi stat la baza eşecului.

SpaceX avertizase că şansele de reuşită erau scăzute şi că scopul zborului de testare era de a colecta date, indiferent dacă misiunea completă este îndeplinită sau nu.

SpaceX numește asta o dezasamblare rapidă neprogramată. Dar chiar dacă compania a dorit ca acest test să meargă mai departe, nu vor numi acest lucru un eșec.

”Faptul că racheta s-a desprins de la sol este un început, vom evalua ce a mers bine și ce a mers prost, și apoi vom încerca din nou”, au spus reprezentanții companiei.

Angajaţii de la SpaceX au aplaudat chiar şi după ce racheta a explodat, scrie The Guardian.

Elon Musk, proprietarul SpaceX, a comentat incidentul petrecut la lansarea Spaceship și a precizat că o altă încercare va fi făcută ”în câteva luni”.

”Felicitări echipei SpaceX pentru lansarea de probă a Starship! Am învățat multe pentru următoarea lansare, care va avea loc în câteva luni”, a scris Musk.

_________________

Starship are 119 metri înălțime și o greutate de 5.000 de tone. Este un vehicul spaţial super-greu, proiectat să fie complet reutilizabil, și poate transporta peste 100 de tone de produse.

La aproximativ trei minute după decolare, lansatorul se desprinde și revine înapoi pe Pământ, amerizând în zona Golfului Mexic.

Starship a fost dezvoltat de compania lui Elon Musk de-a lungul mai multor ani pentru misiuni spaţiale dincolo de orbita terestră, spre Lună şi Marte.

Proiectul Starship este urmărit cu mare atenție de NASA, în contextul în care acest vehicul a fost ales de agenția spațială americană pentru aselenizările din cadrul programului Artemis.

SpaceX a amânat luni lansarea Starship, cea mai mare rachetă din istorie, cu doar câteva minute înainte de plecarea într-un prim zbor de încercare, în configuraţie completă.

”Lansarea vehiculului spaţial Starship într-un prim zbor de încercare nu va mai avea loc luni din cauza unei probleme tehnice apărute în ultimele minute de pregătire”, a anunţat atunci compania SpaceX în timpul transmisiunii video în direct.