3dots.ro

Staţia Spaţială a scăpat de sub control din cauza pornirii propulsoarelor unui modul rusesc

Staţia Spaţială a scăpat de sub control din cauza pornirii propulsoarelor unui modul rusesc
Din articol:

Potrivit oficialilor NASA, Staţia Spaţială Internaţională (ISS) a fost scăpată temporal de sub control joi din cauza pornirii din neglijență a propulsoarelor modulului rusesc Nauka, la câteva ore după ce acesta se cuplase la ISS, informează Reuters.

Potrivit NASA, cei șapte oameni aflaţi la bord – doi cosmonauţi ruşi, trei astronauţi NASA, un japonez şi un francez de la Agenţia Spaţială Europeană – nu au fost în pericol.

Defecţiunea a forţat NASA să amâne, cel puţin până pe 3 august, zborul capsulei CST-100 Starliner a Boeing, care era programat să plece vineri, purtat de o rachetă Atlas V, de la Centrul Spaţial Kennedy din Florida.

Incidentul de joi a început la aproximativ 3 ore după ce modulul multifuncţional rusesc Nauka s-a cuplat la ISS, în timp ce controlorii misiunii din Moscova efectuau proceduri de ”reconfigurare” post-cuplare.

Jeturile propulsoare ale modulului au pornit în mod inexplicabil, provocând ieşirea întregii staţii de pe traiectoria zborului său orbital de la circa 400 kilometri altitudine, directorul de zbor al misiunii declarând ”starea de urgenţă a vehiculului spaţial”, au spus oficiali NASA.

Deriva staţiei spaţiale a fost identificată de la sol și a fost urmată, după 15 minute, de ”pierderea controlului altitudinii”, care a durat mai mult de 45 de minute, a declarat Joel Montalbano, manager al programului spaţial NASA.

Echipele de control al zborului de la sol au reuşit să refacă orientarea ISS prin activarea propulsoarelor altui modul cuplat la Spaţia Spaţială.

Efortul de a recăpăta controlul staţiei a fost o bătălie unu la unu între cele două module, au spus specialişti NASA de la Centrul Spaţial Johnson din Houston.

În cel mai grav moment al incidentului, staţia ieşea din aliniament cu jumătate de grad pe secundă, dar până la urmă problema a fost rezolvată.

Timp de câteva minute, comunicarea cu echipajul a fost pierdută.

Dacă situaţia ar fi devenit atât de periculoasă încât să fie nevoie de evacuare, echipajul ar fi putut folosi capsula SpaceX ce încă este cuplată la ISS şi  este menită să joace rolul de ”barcă de salvare” în caz de nevoie, a declarat Steve Stich de la NASA.

Oficiali ai programului spaţial american au declarat că încă nu ştiu care sunt cauzele care au condus la declanșarea propulsoarelor modulului rusesc.

© 2025 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs