SUA. Aproape 30 de tone de produse chimice explozibile au dispărut în timpul unui transport feroviar

Data:

SUA. Aproape 30 de tone de produse chimice explozibile au dispărut în timpul unui transport

Aproximativ 30.000 de kilograme de azotat de amoniu, un compus chimic folosită atât ca îngrășământ, cât și ca explozibil, s-au pierdut în SUA luna trecută, cel mai probabil în timp ce erau transportate pe calea ferată  din Wyoming în California,, potrivit unor documente federale citate de NBC News.

Potrivit unui raport depus la National Response Center pe 10 mai, vagonul în care era transportat azotatul de amoniu a plecat din fabrica producătorului de explozibili Dyno Nobel din Cheyenne, Wyoming, pe 12 aprilie,

În raport se mai afirmă că nu se cunosc cauzele care au dus la dispariția substanței chimice și că incidentul a fost descoperit după ce vagonul a ajuns în Saltdale, California, la 1.600 de kilometri de punctul de plecare.

Kristen South, purtătorul de cuvânt al Union Pacific, compania feroviară care transporta substanța chimică, a spus într-o declarație că, din punctul său de vedere, dispariția azotatului de amoniu nu ar trebui să îngrijoreze pe nimeni.

”Îngrășământul este produs pentru aplicare și absorbție rapidă în sol. Dacă dispariția sa s-a produs ca urmare a unei scurgeri din vagon pe parcursul transportului, de la plecare la destinație, eliberarea sa în mediul ambiant nu ar trebui să prezinte niciun risc pentru sănătatea publică sau pentru mediu”, a declarat Kristen South.

”În acest moment al anchetei, nu credem că există vreo activitate criminală sau rău intenționată”, a adăugat South precizând că investigația incidentului este în fază incipientă.

Un reprezentant al Dyno Nobel a declarat că reprezentanții companiei cred că substanța chimică s-a scurs prin podeaua vagonului în timpul transportului.

”Vagonul a fost sigilat când a părăsit instalația din Cheyenne, iar sigiliile erau încă intacte când a ajuns în Saltdale.

Din evaluările inițiale ale situației se pare că în timpul transportului ar fi putut apărea o scurgere prin partea de jos a vagonului”, a declarat purtătorul de cuvânt al companiei Dyno Nobel.

Contrar acestei ipoteze, un reprezentant al Administrației Federale a Căilor Ferate a spus că ancheta pe care o desfășoară instituția sa sugerează că una dintre porțile vagonului nu a fost închisă corespunzător.

____________

Azotatul de amoniu a fost la baza unor atacurile teroriste, dar și cauza principală a unor accidente care au produs numeroase victime.

Cel puțin 581 de oameni au fost uciși în 1947, când peste 2.000 de tone de substanță chimică au explodat pe o navă de marfă care acostase într-un port din Texas City. În același an, la Brest, Franța, o navă norvegiană care conținea aproximativ 3.000 de tone de azotat de amoniu a explodat, omorând 29 de omameni.

De asemenea, azotatul de amoniu a fost folosit într-un atentat cu bombă petrecut în 1970 în campusul Universității Wisconsin-Madison, care a produs un deces și mai mulți răniți, și în atentatul din 1995 din Oklahoma City, care a ucis 168 de persoane.

În 2013, azotatul de amoniu a fost cauza unei explozii la o fabrică de îngrășăminte din West, Texas, ucigând 15 persoane, rănind 200 și distrugând sute de case. Oficialii federali au descoperit ulterior că explozia a fost un ”act criminal”.

În 2020, a fost cauza unei explozii colosale în Beirut, Liban, când peste 2.700 de tone de azotat de amoniu au explodat, ucigând peste 200 de oameni și rănind mii de oameni.