3dots.ro

SUA și Marea Britanie cer mai multă recunoștință Ucrainei, reproșându-i că tratează aliații ca pe un ”depozit Amazon”

SUA și Marea Britanie cer mai multă recunoștință Ucrainei, reproșându-i că tratează aliații ca pe un ”depozit Amazon”

Din articol:

Secretarul britanic al apărării și consilierul pentru securitate națională al SUA au comentat declarațiile președintelui Zelenski sugerând că Ucraina ar trebui să arate mai multă recunoștință pentru ajutorul primit din partea Occidentului, potrivit The Guardian.

Este vorba de o reacție la nemulțumirile exprimate de Volodimir Zelenski, care s-a plâns că țara sa nu a primit un calendar ferm sau un set de condiții pentru aderarea la NATO.

Comentariile celor doi oficiali au fost făcute în cadrul a două evenimente diferite, în a doua zi a summitului NATO de la Vilnius.

”Fie că ne place sau nu, oamenii vor să vadă puțină recunoștință”, a declarat secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, atunci când a fost întrebat despre frustrarea lui Zelenski și a transmis Ucrainei că o abordare diferită ar putea fi de ajutor.

Ministrul britanic a spus că Ucraina are obiceiul de a trata aliații, inclusiv Marea Britanie, ca și cum ar fi un depozit Amazon, cu liste de cereri de arme, și că nu s-a concentrat să încerce să convingă politicienii mai sceptici din Congresul SUA și din alte părți.

Wallace a mai spus că a observat, de asemenea, că Ucraina are obiceiul ca, odată ce a obținut un tip de armă, să înceapă imediat să facă lobby pentru altul.

”Poporul american merită un anumit grad de recunoștință”, a spus și Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al SUA, într-un răspuns dat unui activist ucrainean care a întrebat dacă Biden a refuzat ca Ucraina să devină membru al NATO pentru că îi era ”riscă să nu piardă Rusia, să nu câștige Ucraina„.

Reacțiile similare ale celor doi oficiali vin după ce, marți, Volodimir Zelenski se plânsese pe rețelele de socializare că este ”absurd” ca Kievului să i se spună că va fi binevenit în alianță, fără să i se dea o dată sau condiții exacte.

Miercuri, președintele ucrainean a spus că ”nu înțelege” ce a vrut să spună secretarul britanic al apărării prin remarca în care a făcut comparația cu ”Amazon”, explicând că Ucraina este recunoscătoare Regatului Unit pentru sprijin, potrivit Sky News.

De altfel, afirmațiile secretarului britanic al apărării și consilierului pentru securitate națională al SUA au părut să determine o schimbare de abordare din partea președintelui Ucrainei, care a declarat miercuri că este recunoscător tuturor liderilor țărilor NATO pentru sprijinul și ajutorul acordat, potrivit The Guardian

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs