Marea Britanie. ”Las că merge ș-așa!” – au lipit șuruburile rupte la carcasa reactorului unui submarin nuclear

Marea Britanie. ”Las că merge ș-așa!” - au lipit șuruburi rupte la carcasa reactorului unui submarin nuclear

O nouă întâmplare ne confirmă faptul că nu suntem deloc mai breji decât alții de pe lumea asta, așa cum credem, și că și  alții sunt adepții lui ”las că merge ș-așa”…

Potrivit BBC, compania Babcock International, responsabilă de întreținerea echipamentelor forțelor armate britanice, se face vinovată de neglijență în ceea ce privește lucrările de reparații efectuate la un submarin transportor de rachete nucleare din clasa Vanguard.

Pe scurt, angajații companiei au fixat cu adeziv capetele a șapte șuruburi, care s-au rupt  în timpul reparațiilor efectuate în compartimentul reactorului submarinului. Șuruburile respective țin atașată carcasa termoizolatoare a conductelor de agent frigorific.

După ce incidentul a devenit public, secretarul Apărării, Ben Wallace, l-a contactat pe șeful companiei Babcock și a cerut rapoarte detaliate.

Ministerul Apărării a confirmat că o inspecție de rutină a submarinului, care era în cadrul unei operații de întreținere, ”a găsit o problemă, care a fost foarte curând eliminată”.

Ministerul nu a detalii suplimentare, dar a asigurat că ”problema identificată nu a afectat asigurarea siguranței nucleare”.

„Deși consecințele sunt nesemnificative, în sine, sunt nescuzabile. Șurubul care trebuia înlocuit a fost lipit înapoi, ceea ce nu este un lucru deloc bun.

„Este o chestiune de principiu. E vorba de tehnologie nucleară și totul trebuie luat foarte în serios, nu piratăm, iar în acest caz, cineva pare să fi făcut exact asta și este necesar să se stabilească cine exact, ca să nu se mai întâmple așa ceva”, a declarat o sursă din Royal Navy.

Marina britanică are patru submarine nucleare din clasa Vanguard construite în anii 1990. Submarinele sunt purtătoare de rachete balistice Trident, singura armă de descurajare nucleară disponibilă pentru Regatul Unit.

Potrivit Comprehensive Review of Security, Defense and Foreign Policy of the United Kingdom, publicată în 2022, până la începutul anilor 2030, aceste submarine vor fi înlocuite cu submarine din clasa Dreadnought.