3dots.ro

”Blestemul” tabloului de Van Gogh furat, de care gangsterii s-au temut atât de mult, încât l-au adus înapoi

”Blestemul” tabloului de Van Gogh furat, de care gangsterii s-au temut atât de mult, încât l-au adus înapoi

La capătul unei căutări care a durat mai bine de trei ani și jumătate, un tablou semnat de Van Gogh, furat în timpul pandemiei dintr-un muzeu olandez,  care a fost plasat de la un interlop la altul ca un cartof fierbinte, a fost în cele din urmă recuperat, scrie The Guardian.

Lucrarea fusese furată în timpul unui jaf petrecut la primele ore ale zilei de 30 martie 2020, din micul muzeu Singer Laren din Țările de Jos, care împrumutase tabloul și care la acel moment era închis din cauza pandemiei de coronavirus.

Hoțul și interlopul despre care procurorii cred că a ordonat furtul, au fost identificați și au ajuns la închisoare, dar opera lui Van Gogh era de negăsit.

Asta până când a intrat în scenă Arthur Brand, un detectiv specializat în recuperarea obiectelor de artă furate, supranumit ”Indiana Jones al lumii artei”.

”Știam că pictura va trece dintr-o mână în alta în lumea criminală, dar că nimeni nu voia cu adevărat să o atingă, pentru că nu valorează nimic. Putea doar să provoace probleme. Așa că era puțin blestemat”, explică el.

Acesta a fost motivul pentru care, luni seara, un vizitator neobișnuit a bătut la ușa apartamentului său din Amsterdam. Avea în mână o sacoșă Ikea de culoare albastră.

Brand a deschis sacoșa, a desfăcut cu grijă un tablou lung, împachetat în folie cu bule, în timp ce un coleg filma momentul. ”Vincent van Gogh s-a întors. Ce mai zi”, a fost reacția lui.

Brand, care a devenit faimos pentru că a recuperat statuile de bronz ”Caii lui Hitler”, un tablou de Picasso și un inel care i-a aparținut cândva lui Oscar Wilde, a relatat pentru Guardian că tabloul celebru devenise ”o bătaie de cap” pentru lumea interlopă și că bărbatul care în cele din urmă l-a predat nu avea nicio legătură cu furtul.

”Furtul a fost la știri în toată lumea. Din fericire, poliția a reușit să-i aresteze pe toți cei implicați: hoțul care a primit opt ani de închisoare și o amendă de 8,7 milioane de euro, intermediarii au fost prinși, cumpărătorul a fost prins, toată lumea era în închisoare, dar tabloul nu era nicăieri.

În cele din urmă, am fost contactat de cineva care a spus: ”Domnule Brand, aș putea preda Van Gogh-ul, dar nu vreau să am probleme”. A trebuit să-i câștig încrederea, iar când am reușit acest lucru, am căzut de acord să mi-l livreze acasă”,  a spus Brand.

La colțul străzii, într-un bar, l-a așteptat Andreas Blühm, directorul Muzeului Groninger, în proprietatea căruia se află tabloul lui Van Gogh, și care l-a autentificat rapid.

”Întotdeauna îți imaginezi acest moment. De multe ori am crezut că se apropie, dar acest lucru nu s-a întâmplat, așa că am fost destul de marcați de dezamăgiri. Așa că am fost foarte uşurat, și chiar mai fericit când l-am depozitat într-un spațiu sigur”, spune Blühm.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU