3dots.ro

Care sunt cele două țări care vor supraviețui unui conflict nuclear, erupției unui supervulcan sau impactului cu un asteroid

Care sunt cele două țări care vor supraviețui unui conflict nuclear, erupției unui supervulcan sau impactului cu un asteroid

Australia și Noua Zeelandă sunt țările care au cele mai mari șanse să supraviețuiască și să ajute civilizația umană să renască după producerea unei catastrofe nuclear, scrie The Guardian.

Un studiu publicat în jurnalul Risk Analisys  concluzionează că Australia, Noua Zeelandă, Islanda, Insulele Solomon și Vanuatu sunt țările cele mai capabile de a produce destulă hrană pentru populațiile lor în eventualitatea în care va avea brusc loc o catastrofă care va reduce cantitatea de lumină ce ajunge pe Pământ, cum ar fi un conflict nuclear, erupția unui supervulcan sau impactul cu un asteroid.

Studiul consideră că, cel mai probabil, vor exista grupuri izolate de supraviețuitori în mai multe locuri de pe planetă, chiar și în cele mai pesimiste scenarii și că supraviețuitorii din țările cele mai bine pregătite să facă față catastrofelor ar avea cea mai bună șansă de a evita un colaps al civilizației până la un nivel preindustrial.

Autorii studiului au comparat 38 de țări insulare ținând cont de 13 factori pe care ei i-au considerat a fi cei mai importanți pentru supraviețuire într-o lume postapocaliptică, inclusiv producția de alimente, autosuficiența energetică, producția industrială și efectul dezastrului asupra climei.

Australia are capacitatea să hrănească zeci de milioane de oameni în plus față de propria ei populație
Australia și Noua Zeelandă, două națiuni cu un sector agricol puternic și ferite de emisfera nordică unde cel mai probabil impactul unui război nuclear s-ar simți cel mai mult, se află în fruntea listei.

Potrivit studiului, surplusul de alimente care se poate obține în Australia este unul gigantic și ar putea să hrănească zeci de milioane de oameni în plus față de propria ei populație.

Infrastructura de calitate din Australia, surplusul mare de energie, sistemul de sănătate bine dezvoltat și bugetul pentru apărare au ajutat națiunea să ajungă pe primul loc al listei întocmite de cercetători.

Australia are, însă, și o potențială problemă: legăturile militare apropiate cu Marea Britanie și SUA o fac să fie o țintă mai atractivă în cazul unui război nuclear.

În această privință, Noua Zeelandă are mai multe avataje, autorii studiului menționând statutul non-nuclear de lungă durată al acestei țări.

China, Rusia și SUA ar putea suferi o reducere a producției de alimente de până la 97% în caz de iarnă nucleară
Un alt aspect care îi favorizează pe neozeelandezi îl reprezintă capacitatea națiunii de a rezista în fața unui eveniment care ar produce o scădere bruscă a temperaturii în urma unei perioade de întuneric – orice loc din Noua Zeelandă se află destul de aproape de ocean, ceea ce o protejează de reduceri drastice ale temperaturilor.

Chiar și în scenariul cel mai negativ – o reducere cu 61% a producției agricole în urma unei ierni nucleare prelungite – neozeelandezii ar avea în continuare cu ce să se hrănească.

Pe de altă parte, Noua Zeelandă nu mai are instalații petrochimice în care să proceseze petrolul și este tot mai dependentă de importurile de motorină, pesticide și utilaje mecanice necesare pentru susținerea sectorului agricol.

Mai sunt și alte țări insulare care ar putea produce destulă hrană în caz de criză, dar colapsul industriei și al coeziunii sociale le-ar pune într-o poziție foarte vulnerabilă.

China, Rusia și SUA ar putea să sufere o reducere a producției de alimente de până la 97% și cel mai probabil ar fi dependente de noile tehnologii aplicate în industria agricolă.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs