3dots.ro

Un test Covid, efectuat greșit, a provocat scurgerea lichidului cefalorahidian în cazul unei paciente

Un test Covid, efectuat greșit, a provocat scurgerea lichidului cefalorahidian în cazul unei paciente

Un test nazal pentru Covid-19, efectuat în mod defectuos, a străpuns mucoasa creierului unei paciente din SUA, provocând scurgerea lichidului cefalorahidian prin nas și riscând o infecție periculoasă, relevă un raport medical citat de Le Figaro.

Jarrett Walsh, medic al Spitalului Universității din Iowa, autorul raportului, a declarat că pacienta a fost testata înainte de efectuarea unei intervenții chirurgicală în cazul unei hernii.

Pacienta a început să acuze dureri de cap, vărsături, dezvoltând o rigididate a gâtului și sensibilitate la lumină.

Dr. Walsh crede că simptomele pe care le-a dezvoltat au fost rezultatul iritării mucoasei creierului, provocate de operațiunea de prelevare a probelor.

Dacă problema nu ar fi fost tratată, pacienta ar fi putut dezvolta o infecție cerebrală potențial fatală sau aerul ar fi putut intra în craniu și ar fi exercitat o presiune mare asupra creierului.

Doctorul Walsh este de părere că prelevarea probelor pentru test ar fi putut fi făcută puțin prea sus în nară, neținându-se cont de istoricul medical al pacientei și fără să fi fost făcută o examinare imagistică a zonei respective.

De ce nu s-a ținut cont la efectuarea testului a fost faptul că, în trecut, pacienta fusese tratată pentru presiune intracraniană ridicată, iar medicii folosiseră un ac pentru drenarea lichidului cefalorahidian și că, ulterior, a dezvoltat un encefalocel, care determină lichidul cefalorahidian să iasă în pasajele nazale, lucru pe care s-a întâmplat, se pare, și din cauza testului efectuat. 

Cazul atrage atenția asupra faptului că profesioniștii din domeniul sănătății trebuie să urmeze foarte atent protocoalele, a mai declarat doctorul Walsh.

Persoanele care au suferit o intervenție chirurgicală sinusală, de exemplu, ar trebui să ceară teste orale, dacă este posibil, a adaugat acesta.

”Acest caz subliniază necesitatea unei pregătiri adecvate pentru cei care fac testul și necesitatea de a fi vigilenți după ce testul a fost administrat”, a comentat specialistul ORL Dennis Kraus, de la Lenox Hill Hospital din New York.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs