3dots.ro

Tinerii ucraineni, recrutați pe stradă și obligați să se înroleze. ‘Cunosc băieţi care nici nu-şi părăsesc apartamentele să nu fie citaţi’

Tinerii ucraineni, recrutați pe stradă și obligați să se înroleze. ‘Cunosc băieţi care nici nu-şi părăsesc apartamentele să nu fie citaţi’

În Ucraina este în desfăşurare o campanie naţională de recrutare în armată pentru bărbaţii care au vârsta de încorporare.

Campania include emiterea de somaţii prin care le ordonă incorporabililor să se prezinte la birourile de recrutare şi căutarea pe străzi a celor care s-ar putea sustrage acestui proces . 

La o staţie de metrou, un ofiţer de recrutare, unul dintre zecile dislocaţi în diferite locuri din Harkov, selectează tineri din mulţime, verificând documentele şi determinând dacă sunt eligibili pentru serviciul militar, scrie New York Times.

Recrutori precum ofițerul Oleksandr, care nu şi-a dat numele complet pentru că nu era autorizat să discute cu presa, spun că emit somaţii pentru a se înscrie doar celor care vor să lupte.

”Îi întrebăm dacă au pregătire militară şi vor să servească în război”, spune ofițerul ucrainean.

Însă unii dintre tineri spun că nu li s-a dat niciodată de ales în privinţa prezentării, în timp ce există și rapoarte ale unora dornici să lupte, dar care au fost respinşi, din motive aparent birocratice.

O petiţie semnată de peste 25.000 de ucraineni, pragul pentru a cere preşedintelui Volodimir Zelenski să răspundă, solicită interzicerea eliberării de citaţii la punctele de control, benzinării şi alte locuri publice şi cere stabilirea unui proces transparent pentru modul în care bărbații pot fi recrutaţi.

”Sunt mulţi oameni dornici care sunt motivaţi, care au experienţă de luptă, dar nu pot intra în serviciu, pentru că în multe situații au fost recrutați oameni tocmai de pe stradă, care nu au experienţă”, se arată în petiţie.

Un tânăr în vârstă de 29 de ani, care nu a vrut să îşi dezvăluie numele real, numit Denis de sursa citată, spune jurnaliștilor americani că i a primit ordinul de recrutare, pe care nu și-l dorea, chiar în faţa unui supermarket din Harkov.

El afirmă că atunci când s-a prezentat la biroul de recrutare a minţit şi a spus că nu are nicio pregătire militară, dar este o minciună care are cum să nu fie devoalată, deoarece situația sa militară figurează într-o bază de date, momentan aflată într-o altă parte a Ucrainei.

”Cunosc băieţi care nici măcar nu-şi părăsesc apartamentele pentru că le este frică să primească o citaţie, dar cunosc şi o mulţime de oameni care vor să lupte”, a mai spus Denis.

Ucraina are de mult timp serviciul militar obligatoriu, iar bărbaţii tineri sunt obligaţi să facă serviciul militar, cu excepţia cazului în care se încadrează într-o categorie scutită, cum ar fi să fie înscrişi la o universitate, să aibă un handicap sau să aibă cel puţin trei copii.

După începutul războiului, toţi bărbaţii care nu erau scutiţi, cu vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani, au fost obligaţi să se înregistreze la birourile locale de recrutare şi să fie supuşi unui control medical pentru o posibilă recrutare, dar uneori aplicarea şi depozitarea actelor a lăsat de dorit.

Autoritățile ucrainene afirmă că până în prezent au fost recrutaţi doar cei cu experienţă militară sau care posedă abilităţile necesare în domeniu, dar că alţi bărbaţi ar putea fi probabil chemaţi sub arme pe măsură ce războiul se prelungește.

Unii critici spun că recrutarea nu a fost atât de selectivă pe cât cred oficialii şi că procesul de înregistrare şi pregătire este mai degrabă secret.

”Acest proces de înmânare a somaţiilor respectă pe deplin legea. Aceasta este o încercare normală de a înregistra cetăţenii care sunt obligaţi să-şi apere ţara”, declară Yevheniia Riabeka, fost consilier juridic al comandantului şef al Forţelor Armate ale Ucrainei.

Andrii Novak, avocat la firma Miller Law Firm, care reprezintă persoanele care încearcă să fie scutite de serviciul militar, a spus că legale sunt doar somaţiile trimise de un birou de recrutare pentru că în evidenţele sale rezultă că o persoană ar trebui să se înregistreze şi că cele completate de un recrutor care a oprit o persoană pe stradă sunt de fapt ilegale.

În Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraina, un canal Telegram oferă informaţii, în timp real, cu sursa publică, despre locurile în care se află recrutorii, pentru ca persoanele care încearcă să se ferească de ei să le cunoască. Canalul are peste 67.000 de abonaţi.

”Scopul nostru este să prevenim emiterea inadecvată de somaţii”, se arată în descrierea canalului. Acesta invită rezidenţii să trimită locaţii şi fotografii cu ofiţerii de poliţie şi recrutorii stradali.

Într-o postare cineva ataşase o fotografie, făcută din interiorul unei maşini parcate, unde se vedeau recrutori în faţa unui magazin. ”Sunt vechii noştri prieteni”, este descrisă poza.

Un alt canal Telegram, cu aceeași menire, funcționează și în regiunea Lviv din vestul Ucrainei:

”Este important să obţineţi toate informaţiile relevante. Numai cunoscându-ţi drepturile te poţi proteja pe tine şi familia ta!”, e motto-ul canalului.

Canalul afişează cele cinci locuri în care se înmânează cele mai multe somaţii, şi explică cum poate cineva refuza o citaţie, dar şi afecţiunile pentru care poate fi scutit de serviciul militar.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs