Motivul pentru care un colier, aflat de peste un secol pe epava Titanicului, nu poate fi adus la suprafață – video

otivul pentru care un colier, aflat de peste un secol pe epava Titanicului, nu poate fi adus la suprafață - video

Un colier care nu a mai fost văzut de peste 100 de ani a fost descoperit în epava Titanicului, în urma primei scanări digitale la dimensiunea normală a navei, scrie BBC.

În vara anului 2022 de Magellan Ltd, o companie de cartografiere la adâncime,  a realizat o scanare a epavei Titanicului. Atlantic Productions a realizat un documentar despre acest proiect.

Submersibilele controlate de la distanță de o echipă aflată la bordul unei nave specializate au petrecut mai mult de 200 de ore examinând epava de-a lungul și de-a latul.

Au fost înregistrate peste 700.000 de imagini din fiecare unghi, astfel că se poate spune că s-a adunat destulă informație pentru a realiza o  reconstrucție fidelă, 3D, a epavei.

Gerhard Seiffert cel care a coordonat expediția companiei Magellan, declară că este cel mai mare proiect de scanare subacvatică la care a participat până acum.

”Adâncimea la care se află, aproape 4.000 de metri, reprezintă o provocare și din cauza curenților. Nu am avut voie să atingem nimic pentru a nu deteriora epava.

O altă provocare a fost cartografierea fiecărui centimetru pătrat – chiar și părți neinteresante”, a explicat el.

Scanarea arată atât scara navei, cât și câteva detalii mici, cum ar fi numărul de serie de pe una dintre elice. Prora, acum acoperită de rugină, este ușor de recunoscut chiar și după 100 de ani.

O gaură imensă pe punte este indiciul că odinioară acolo a fost o scară interioară. Pupa este un munte de metal, această parte a navei fiind prima care s-a prăbușit pe fundul mării.

În jur sunt împrăștiate diverse obiecte, inclusiv părți ale lucrărilor metalice ornamentale de pe navă, statui și sticle de șampanie nedeschise. Se văd și bunuri ale pasagerilor, inclusiv zeci de pantofi.

Magellan Ltd a făcut publice o serie de imagini ale epavei, iar într-una dintre ele apare o bijuterie care nu a mai fost văzută de mai bine de un secol, mai precis 111 ani – un colier confecționat din aur și din materialul provenit de la dintele unui rechin preistoric – Megalodon.

Richard Parkinson, directorul executiv al companiei Magellan, a declarat că descoperirea i se pare ”uluitoare” și a transmis că echipa de cercetare a epavei nu are voie să atingă colierul din cauza unui acord încheiat între Marea Britanie și SUA, care îi împiedică să scoată la suprafață obiecte aflate în interiorul epavei.

Membrii echipei de cercetare au declarat că vor încerca să identifice proprietarul colierului, dintre cei 2.200 de pasageri care se aflau la bord când Titanicul s-a scufundat, urmând să caute rudele acestuia folosind inteligența artificială.

Imagini cu pasagerii, în special cu chipurile lor, dar și cu hainele pe care le purtau, vor fi atent analizate, ca parte din proiect, a mai transmis compania Magellan.

Studiul scanărilor ar putea oferi noi indicii și o nouă viziune despre ce s-a întâmplat cu adevărat pe Titanic în acea noapte fatidică a anului 1912.