Cetățenii din Tokyo au returnat poliției în total 4 miliarde de yeni, găsiți pe stradă, anul trecut

Cetățenii din Tokyo au returnat poliției în total 4 miliarde de yeni, găsiți pe stradă, anul trecut

Japonezii se pot mândri încă o dată cu corectitudinea lor era deja bine-cunoscută: Tokyo a stabilit anul trecut un nou record al sumelor de bani pierduți pe stradă și returnați de cetățeni.

Anul trecut au fost returnați nu mai puțin de 3,99 miliarde de yeni (27 de milioane de euro), o medie de peste 76.200 de euro pe zi.

Potrivit The Guardian, agenția națională de poliție din Japonia a declarat că suma a crescut cu 600 de milioane de yeni față de anul precedent și a depășit recordul anterior de 3,84 miliarde de yeni, declarat în 2019.

Biroul de obiecte pierdute și găsite al departamentului de poliție a declarat că a returnat aproape 3 miliarde de yeni, în timp ce 480 de milioane de yeni au fost dați celor care au descoperit banii și, în loc să îi bage în buzunar, au decis să facă un lucru onorabil.

În total, 3,43 milioane de obiecte au fost predate poliției în 2022. Permisele de conducere și alte forme de identitate au fost cele mai multe – 730.000 de articole – urmate de 390.000 de carduri de navetiști și carduri reîncărcabile pentru transportul public.

De asemenea, aproximativ 300.000 de mănuși și alte articole de îmbrăcăminte și un număr similar de portofele au fost returnate.

În conformitate cu legea japoneză privind bunurile pierdute, oricine găsește bani trebuie să-i predea poliției, dar poate pretinde o recompensă cuprinsă între 5% și 20% dacă aceștia sunt recuperați de către proprietar.

Dacă banii nu au fost revendicați după trei luni, întreaga sumă revine celui care i-a găsit. Dacă descoperitorul nu revendică banii în termen de încă două luni, aceștia devin proprietatea administrației locale.

Nu toți japonezii sunt însă la fel de onești. Poliția din insula Hokkaido încearcă să-l găsească pe aparținătorul sumei de 10 milioane de yeni, cash, găsiți de un lucrător de la salubritate în gunoi, în ianuarie.

De atunci, 13 oameni au pretins că le aparține suma de bani, iar poliția are timp până în aprilie s-și dea seama cine este adevăratul aparținător al banilor.