
Seismolog: Platoul anatolian s-a deplasat cu 10 metri, după ce cutremurele au activat o nouă falie la granița dintre Turcia și Siria

Platoul anatolian s-a deplasat cu până la 10 metri ca urmare a puternicelor seisme produse luni în sudul Turciei, a declarat un seismolog italian, relatează Anadolu.
Seismologul Alessandro Amato de la Institutul Naţional de Geofizică şi Vulcanologie (INGV) a declarat pentru agenţia de presă italiană ANSA că seismele au activat o nouă falie tectonică la graniţa dintre Turcia şi Siria, care a provocat o deplasare a solului cu până la 10 metri.
„A existat o mişcare transversală”, a spus el, adăugând că pământul a alunecat orizontal de-a lungul celor două margini ale liniei de falie spre stânga, în direcţia Mării Egee.
Într-un interviu pentru Corriere della Sera, Carlo Doglioni, președintele Institutului Național de Geofizică și Vulcanologie din Italia, a declarat că ”în Turcia, pământul s-a deplasat 3 metri în câteva zeci de secunde de-a lungul unei falii de 150 de kilometri”.
”Vorbim despre o zonă cu un grad ridicat de seismicitate, una dintre cele mai periculoase zone din Mediterana. În secolele trecute (acolo) au avut loc cutremure extrem de violente.
Ce s-a întâmplat este că ceea ce numim placa tectonică arabă s-a deplasat aproximativ trei metri pe direcția nord-est-sud-vest față de placa anatoliană.
Din estimările pe care le avem, care se actualizează treptat, știm că falia s-a activat pe o distanță de cel puțin 150 de kilometri, cu o deplasare chiar mai mare de trei metri.
Totul s-a petrecut în câteva zeci de secunde, generând acest cutremur cu magnitudinea 7,8,-7,9”, a explicat Doglioni.
Expertul italian a mai spus că în timpul cutremurului s-a putut observa o deplasare orizontală a celor două părți ale faliei est-anatoliene.
”Cu alte cuvinte, este ca și cum Turcia s-a deplasat în raport cu placa arabă spre sud-vest”, a concluzionat Doglioni.
Chestionat pe tema unor eventuale efecte ale acestui cutremur în alte zone ale Mediteranei, Doglioni a preferat să îndemne la atenție.
”Ceea ce pot spune este că acestea sunt mișcări care nu se opresc niciodată. Comportamentul ”epidemic” este bine cunoscut, dar cutremurul are efect asupra unei structuri care este foarte îndepărtată de sistemul geologic italian.
Acest lucru nu înseamnă însă că nu ar trebui să nu ne menținem atenția ridicată, deoarece Italia are zone cu o vitalitate geologică mereu activă”, a spus el.
Despre forța cutremurului a vorbit și Ovgun Ahmet Ercan, un cunoscut geofizician turc. Potrivit publicației Sabah, acesta a spus că seismul de luni a lovit cu puterea a aproximativ 130 de bombe atomice.