3dots.ro

Miniştrii de Externe turc şi german, schimb tensionat de replici în faţa presei

Miniştrii de Externe turc şi german, schimb tensionat de replici în faţa presei

Spre deliciul presei, ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a avut un schimb tensionat de replici cu omologul său german, Annalena Baerbock.

Ministrul german de Externe, Anna Baerbock a cerut Turciei să respecte deciziile Consiliului Europei privind drepturile omului. Cavusoglu a acuzat-o pe Baebock că s-a lăsat influenţată de "propaganda" Greciei asupra disputei acesteia cu Turcia.

Anna Baerbock a ajuns în Turcia după ce a făcut o vizită în Grecia. Ea le-a cerut turcilor să îl elibereze pe opozantul turc, Osman Kavala. 

''Decizia Curţii Europene a Drepturilor Omului care-l priveşte pe Osman Kavala trebuie aplicată'', a indicat Annalena Baerbock.

Declaraţia ministrului de Externe german nu i-a picat foarte bine lui Cavusoglu care, chiar în timpul conferinţei de presă, a avut o replică dură.

''De ce Germania încurajează toate ţările să excludă Turcia din Consiliul Europei?'', a întrebat-o Cavusoglu pe Baebock, el enumerând apoi numele unor ţări europene care, conform Ankarei, nu respectă nici ele deciziile instanţei europene menţionate de Baerbock. Printre acestea Cavusoglu a menţionat ''Grecia, Franţa, Norvegia, Germania''.

''De ce nu amintiţi asta şi Greciei, ci doar Turciei? De ce îl menţionaţi pe Kavala? Pentru că v-aţi folosit de el?'', a continuat ministrul de Externe turc.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU