Turcia, Momentul în care un bloc nou, ”rezistent la cutremur”, se prăbușeșt – video

Turcia, Momentul în care un bloc nou, ”rezistent la cutremur”, se prăbușeșt - video

Un bloc care a fost construit recent în complexul Asur Sitesi din Malatya, oraș situat în apropiere de epicentrul catastrofei din Turcia, s-a prăbușit în doar câteva secunde în timpul celui de-al doilea cutremur puternic, relatează Hurriyet.

Clădirea de locuințe s-a prăbușit în timpul celui de-al doilea cutremur cu magnitudinea de 7,6 pe scara Richter. Din fericire,  deoarece clădirea fusese evacuată după primul cutremur, nu s-au înregistrat pierderi de vieți omenești.

După prăbușire, pe rețelele de socializare au apărut informații despre clădire. Unul dintre apartamente a fost scos la vânzare cu 2.850.000 de lire turcești ( 140.000 de euro) pe 28 ianuarie 2023.

În anunț era menționat faptul că imobilul are o vechime de un an și a fost construit în conformitate cu normele antiseismice.

”Proiect din beton armat, în conformitate cu cele mai recente reglementări privind cutremurele, fundație rezistentă la cutremure, beton C-35/40″, preciza Is-HAK Construction, compania care a construit blocul, pe site-ul instituției.

Jurnaliștii turci au contactat Is-HAK Construction cerând lămuriri asupra cauzelor care au dus la năruirea construcției.

”Prăbușirea a fost cauzată de magazinul din blocul A. Ne pare rău. S-a prăbușit o clădire cu un magazin care are o înălțime de șapte metri.

Singura noastră consolare este că nimeni nu se afla în bloc în momentul prăbușirii”, a afirmat un reprezentant al firmei.

În plus, jurnaliștii au mai întrebat dacă încă din stadiul de proiect magazinul avea specificată înălțimea  sau a fost o execuție neavizată, dar reprezentanții firmei de construcții nu au mai oferit niciun răspuns.