Turcia. Studenții români care au cerut repatrierea: ”Cei de la ambasadă și de la consulat nu ne-au fost de mare ajutor”

Autor:

Data:

Turcia. Studenții români care au cerut repatrierea: ”Cei de la ambasadă și de la consulat nu ne-au fost de mare ajutor”

Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), două grupuri de studenți, 19 persoane, plecate în Turcia prin programul Erasmus, au solicitat asistență consulară pentru repatriere, după cutremurele soldate cu mii de morți de luni,  din Turcia.

Patru dintre acești studenți au declarat că au primit ajutor mai degrabă din partea universității pentru a ajunge acasă.

Ioana Alexandra Alexe a spus că se află în Kayseri, la nord de epicentrele celor două cutremure de 7,8 și 7,5 grade, alături de trei colegi de-ai săi, studenți la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară.

Tânăra a declarat la Antena3 că ”facultatea și rectorul Sorin Cîmpeanu” au fost cei care le-au găsit bilete de avion pentru a pleca spre Ankara, iar de acolo, în România.

”Cei de la ambasadă și cei de la consulat nu pot să spun că ne-au fost de mare ajutor. Rectorul Sorin Câmpeanu ne-a ajutat. Ni s-au găsit deja bilete de avion.

O să plecăm în Ankara. În Ankara ni s-a găsit deja cazare de către facultatea noastră. O să rămânem peste noapte, iar pe data de 8 noi sperăm să ajungem în România”, a spus Ioana Alexandra Alexe.

Tânăra a descris și momentele de panică prin care au trecut, ea și colegii, în timpul cutremurului:

”A fost groaznic. Nu e ceva cu care pot să compar. Efectiv toată casa era un roller-coaster, tablourile cădeau, farfuriile, vedeai cum se dărâmă totul și puteai să spui doar Tatăl nostru. După ce s-a terminat, ne-au scos pe toți în stradă. Am avut timp doar să ne facem bagajele”.

MAE a transmis luni seară că a fost notificat cu privire la grupul de studenți compus din nouă persoane aflat în Kayseri, zonă unde ”cutremurele nu au provocat distrugeri materiale semnificative”.

”În dialogul cu misiunea diplomatică, membrii de familie ai unora dintre persoanele din grup au subliniat că starea cetățenilor români este bună. Cinci dintre studenți au solicitat asistență în vederea revenirii în România, iar reprezentanții misiunii diplomatice mențin dialogul cu aceștia”, a transmis MAE.

Înainte de grupul aflat în Kayseri, un altul aflat în zona afectată de cutremur, compus din nouă studenți români și profesorul coordonator, a solicitat repatrierea, luni dimineață.

Până în prezent, autoritățile turce nu au transmis informații privind români care să se numere printre victimele cutremurului.

Leave a Comment