3dots.ro

Uber, condamnat să le plătească taximetriștilor compensații de 164 de milioane de euro!

Uber, condamnat să le plătească taximetriștilor compensații de 164 de milioane de euro!

După cinci ani de bătălie juridică, compania de ride-sharing Uber a fost condamnată să plătească compensaţii în valoare de 271,8 milioane de dolari australieni (164 milioane de euro – N.R.) taximetriştilor australieni, din cauza pierderilor pe care le-a provocat veniturilor acestora, relatează The Guardian.

Peste 8.000 de şoferi de taxi şi proprietari de maşini de închiriat au intentat un proces colectiv împotriva companiei Uber, deplângând pierderile importante de venituri de la intrarea acesteia pe piaţa australiană, în 2012.

Procesul colectiv a condus la cea de a cincea cea mai importantă despăgubire din istoria jurisprudenței australiene.

Uber s-a bătut cu dinţii şi cu ghearele în fiecare etapă, zilnic, în cei cinci ani cât a durat procesul, încercând de fiecare dată să le refuze membrilor grupului nostru orice formă de recurs sau de compensare a pierderilor acestora”, a declarat Michael Donelly, directorul cabinetului de avocatură Maurice Blackburn Lawyers, care i-a reprezentat pe taximetriști în instanță.

Juristul a salutat modul în care ”mii de australieni obişnuiţi s-au unit pentru a înfrunta un gigant mondial”.

Potrivit avocaţilor taximetriștilor, Uber a desfăşurat o serie de acţiuni ”şocante” din momentul lansării pe piața australiană, folosind maşini fără licenţă, cu şoferi neacreditaţi.

Nick Andrianakis, principalul reclamant, a declarat media că lansarea Uber în Australia a dus la închiderea companiei sale de taximetrie după 40 de ani de activitate.

”Mi-am pierdut pasiunea faţă de muncă (…) şi mi-am pierdut venitul care îi permitea familiei mele să mănânce”, a declarat Andrianakis.

Uber, cu o cotare pe bursă de 157 de miliarde de dolari americani, nu a dorit să comenteze valoarea despăgubirilor.

”Atunci când Uber a pornit, în urmă cu zece ani, nu exista nicio reglementare cu privire la împărţirea călătoriei nicăieri în lume şi cu atât mai puţin în Australia.

Azi lucrurile stau altfel. Uber este de-acum reglementat în fiecare stat şi teritoriu din Australia, iar guvernele ne recunosc drept un element important al ofertei de transport în ţară”, a comentat Uber.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs