3dots.ro

Ucraina cere anchetarea marilor bănci din SUA și Europa – JPMorgan, HSBC şi Citi – pentru ‘crime de război’

Ucraina cere anchetarea marilor bănci din SUA și Europa – JPMorgan, HSBC şi Citi – pentru ‘crime de război’

Oleg Ustenko, consilierul economic al președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că principalele bănci din SUA şi Europa ar trebui să fie urmărite penal pentru ”comiterea de crime de război”, din cauza finanţării comerţului cu regimul rus, potrivit CNBC.

Oleg Ustenko a declarat că guvernul ucrainean crede că bănci precum JPMorgan, HSBC şi Citi ajută eforturile de război ale Kremlinului în Ucraina prin finanţarea companiilor care fac comerţ cu petrol cu ​​Rusia.

”Toţi cei care finanţează aceşti criminali de război, care fac aceste lucruri groaznice în Ucraina, comit şi crime de război în logica noastră”, a spus el pentru Hadley Gamble de la CNBC, la emisiunea ”Capital Connection”.

Întrebat direct dacă vrea să vadă aceste bănci urmărite penal pentru crime de război, Ustenko a spus: ”Exact”.

Oficialul ucrainean a precizat că și Zelenski crede că aceste bănci ar trebui trase la răspundere pentru prelungirea conflictului şi a războiului cu Ucraina.

Comentariile oficialului ucrainean au venit ca răspuns la un articol publicat de Financial Times săptămâna trecută, care spunea că guvernul Ucrainei le-a scris şefilor băncilor americane şi europene – precum Jamie Dimon de la JPMorgan şi Noel Quinn de la HSBC – îndemnându-i să întrerupă legăturile cu grupurile care fac tranzacţii cu petrol rusesc.

În scrisori, Ustenko le-a cerut bancherilor să întrerupă finanţarea companiilor care comercializează petrol rusesc şi vând acţiuni către Gazprom şi Rosneft, două dintre companiile de petrol şi gaze susţinute de stat din Rusia.

Potrivit FT, scrisorile acuzau Citigroup şi Credit Agricole că ”prelungesc” războiul prin furnizarea de finanţare companiilor care transportă petrol rusesc.

Scrisorile au avertizat, de asemenea, că băncile respective nu vor avea voie să ia parte la reconstrucţia Ucrainei când războiul se va termina.

Guvernul Ucrainei adună toate dovezile pentru a le trimite Curţii Penale Internaţionale, a mai declarat Ustenko pentru CNBC.

”Colectăm toate aceste informaţii”, în ceea ce priveşte companiile care finanţează Rusia. Ministerul Justiţiei şi serviciul nostru de securitate  colectează informații. Şi apoi, mai târziu, acest lucru va fi transmis ICC”, a spus Ustenko.

JPMorgan, HSBC şi Citi nu au răspuns imediat solicitării CNBC de a comenta aceste acuzaţii.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs