3dots.ro

Un afgan care s-a refugiat în Ucraina, nevoit să fugă din nou din calea războiului: Chiar am ghinion!

Un afgan care s-a refugiat în Ucraina, nevoit să fugă din nou din calea războiului: Chiar am ghinion!

Sute de mii de ucraineni, dar și persoane de alte naționalități, au părăsit țara de la începutul invaziei ruse, căutând refugiu în țările vecine.

Printre sutele de mii de ucraineni care au părăsit țara de la începutul invaziei, căutând refugiu în țările vecine, se află și Ajmal Rahmani, care a părăsit Afganistanul în urmă cu un an, din cauza războiului, adăpostindu-se în Ucraina.

Aflat în fața unui nou conflict sângeros, bărbatul s-a văzut nevoit să fugă din nou. Rahmani tocmai a ajuns în Polonia, alături de soţia sa, Mina, fiul Omar, în vârstă de 11 ani, şi fiica Marwa, de 7 ani, care nu se desparte niciodată de câinele ei de pluş bej, relatează AFP.

Ajunşi la punctul de frontieră polonez Medyka, afganii aşteaptă împreună cu ceilalţi refugiaţi autobuzele care îi vor duce la un centru de primire din oraşul vecin, Przemysl.

"Am fugit de un război, iar acum a început un altul. Chiar am ghinion", spune cu amărăciune în glas afganul.

Originar din Kabul, Rahmani povestește că a lucrat 10 ani pentru NATO la Aeroportul Internaţional din Kabul. El a decis s-şi părăsească ţara cu patru luni înainte de plecarea americanilor pentru că s-a simțit ameninţat.

"Am primit apeluri telefonice cu ameninţări cu moartea la adresa copiilor mei. Am vorbit despre asta la serviciu, dar nimeni n-a vrut să mă asculte, nimeni n-a vrut să mă ajute, s-mi dea o viză", spune Rahmani.

Bărbatul și-a luat familia și a plecat în Ucraina, singura ţară dispusă s-l primească, şi s-a stabilit la Odesa, oraş-port la Marea Neagră. Spune că a avut o viață bună în Afganistan, însă a vândut totul.

”Am ales să plec pentru copiii mei, pentru familia mea, pentru educaţia lor", a explicat Rahmani.

După ce Rusia a atacat Ucraina, Rahmani a trebuit din nou să lase în urmă tot ce a clădit într-un an.

Împreună cu familia sa, el a parcurs 1.110 de kilometri, de la Odesa la graniţa poloneză. Ultimii 30 de kilometri i-au făcut pe jos, drumul fiind complet blocat de maşini.

"Când am ajuns, era atât de frig încât i-am luat fiicei mele o pătură. Câteva minute mai târziu, s-a simţit foarte, foarte rău, iar mama ei a început să plângă", a povestit el. Ulterior, a sosit o ambulanţă, iar poliţia de frontieră ucraineană a lăsat să treacă întreaga familie.

Ajmal Rahmani şi familia lui, ca orice persoană fără viză poloneză, au la dispoziţie un termen de 15 zile pentru a formula o cerere oficială de regularizare a situaţiei lor, a explicat Tomasz Pietrzak, jurist în cadrul organizaţiei non-guvernamentale poloneze Ocalenie, care se ocupă de refugiaţi.

El spune că e "un termen limită acum nerealist, având în vedere numărul tot mai mare de refugiaţi".

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs