Din convingere sau pentru bani? Agenți ruși în armata, administrația și serviciile secrete ucrainene
Într-un mesaj video, guvernatorul regiunii Nicolaev, Vitali Kim, a menționat că autoritățile ucrainene analizează toate informațiile despre ”colaboratori și trădători țării”.
De altfel, orașul Nicolaev, bombardat zilnic de armata rusă, va fi închis de autoritățile ucrainene pentru câteva zile, pentru a fi neutralizați toți colaboratorii rușilor.
Locuitorii au fost anunțați să-și cumpere apă și hrană, pentru că le va fi interzis să iasă din casă în perioada desfășurării operațiunii de neutralizare a trădătorilor.
Anterior, Vitali Kim a declarat că oferă 100 de dolari pentru denunțarea unui colaborator, precizând că Rusia oferă doar 1.500 de grivne (circa 40 de euro) trădătorilor pentru o informație prețioasă.
Politologul ucrainean Pavlo Lodyn, director executiv al Centrului Narațiunilor Politice ale Democrației, a explicat că unii cetățeni ucraineni colaborează cu statul agresor din motive financiare, iar alții, pentru că susțin ”lumea rusă”.
”Da, există și considerente ideologice. Mă refer la adepții lumii ruse, însă și devotamentul acestora este sprijinit financiar”, spune Pavlo Lodyn, într-o declarație oferită cotidianului Libertatea.
Conceptul de ”lume rusă” pornește de la negarea statală a cel puțin două țări actual suverane și independente: Belarus și Ucraina, care ar trebui să facă parte, conform acestei ideologii, din Rusia. Dar versiunile extinse pun în același ethos rus și Republica Moldova, Kazahstanul și republicile baltice.
”Sunt persoane care le dezvăluie ocupanţilor locurile de desfăşurare a trupelor ucrainene, ghidând în acest mod artileria Kremlinului.
Dar sunt și colaboratori mult mai importanți – cei care încearcă să obțină o funcție administrativă, politică sau să se infiltreze în rândul forțelor armate pentru a avea acces la informații secrete”, menționează politologul ucrainean.
În ultimii 3-4 ani, se discută tot mai mult în Ucraina despre agenți ruși în serviciile secrete.
În perioada președintelui ucrainean Petro Poroșenko, a fost arestat un general ucrainean din consiliul de conducere al Serviciului de Securitate, pentru că transmitea informații militarilor ruși.
Fostul șef al reprezentanței regionale Harkov a Serviciului de Securitate al Ucrainei, Roman Dudin, care a fost demis din funcție de Volodimir Zelenski în mai 2022, a remarcat că începând cu 30 mai, în regiune au fost reținuți aproximativ o mie de colaboratori ai rușilor, adăugând că ”niciun angajat al Serviciului de Securitate din regiunea Harkov nu a trecut de partea inamicului rus”.
Directorul executiv al Centrului Narațiunilor Politice ale Democrației, Pavlo Lodyn, precizează că Agenția Națională de Prevenire a Corupției a informat SBU că au fost identificați 1.500 de colaboratori ai Rusiei în diverse organe administrative ucrainene. Deci, sunt mulți agenți ruși care, în pofida războiului, încă dețin funcții de conducere în Ucraina.
Politologul Pavlo Lodyn susține că, deși cifrele par mari la prima vedere, statul ucrainean nu poate vorbi despre o catastrofă.
”Rusia se aștepta la rezultate mult mai mari în privința fidelilor, printr-o creștere a numărului de agenți și colaboratori în Ucraina.
Așa cum regimul de la Kiev își pedepsește responsabilii din serviciile secrete, la fel face și statul rus.
Există diverse informații despre remanieri de cadre în serviciile secrete ruse, responsabile de activitățile din Ucraina, ceea ce indică o nemulțumire a Kremlinului față de rezultatele atinse pe teren începând cu 24 februarie”, a declarat pentru Libertatea analistul politic ucrainean.
Președintele Zelenski a anunțat că au fost depistate 651 de cazuri de presupusă trădare și colaborare în rândul unor angajați ai procuraturii și poliției.
Spre deosebire de experți, Zelenski a pus accentul nu pe colaboratorii din regiunile controlate de Kiev, ci pe cei din teritoriile ocupate. Președintele a subliniat că peste 60 de oficiali din subordinea şefului Serviciului de Securitate și procurorului general acționau împotriva Ucrainei în Lugansk, Donețk sau Herson.
Volodimir Zelenski recunoaște că există o problemă, dar o face doar pe jumătate, cea mai des întâlnită dintre interpretările mediilor politice și militare de la Kiev fiind aceea că regimul nu vrea să genereze ideea slăbiciunii în rândul populației, în vreme de război.
Desigur, mai există și alte riscuri în numele cărora Zelenski minimizează problema, susțin analiștii ucraineni: informațiile livrate de Occident către Ucraina pot ajunge chiar în mâinile celor vizați de aceste informații – armata Kremlinului, punând în pericol sursele din Rusia ale SUA, Marea Britanie și ale aliaților lor.