Ucraina ar putea renunța la planurile de aderare la NATO, pentru a evita războiul cu Rusia

Vadim Pristaiko, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie, a declarat că țara sa ar putea lua în considerare să renunțe la ambiţiile de aderare la NATO, pentru a evita războiul cu Rusia.

Pristaiko a declarat pentru BBC Radio 5 că, din cauza amenințărilor și șantajului, Ucraina va lua în considerare ”concesii serioase”, inclusiv eliminarea obiectivului de aderare la Alianța NATO din constituția ucraineană, scrie The Independent.

Declarația diplomatului ucrainean vine după ce ministrul britanic al forțelor armate James Heappey a avertizat împotriva extinderii ”securității colective” a NATO.

”NATO a fost întotdeauna o alianță defensivă la care națiunile suverane au ales să se alăture pentru securitatea lor colectivă. NATO nu îi atacă pe alții.

De la căderea Zidului Berlinului, NATO s-a desfășurat dincolo de granițele sale în Afganistan, ca răspuns la un atac asupra Statelor Unite; a jucat un rol în misiuni de contrainsurgență și contrapiraterie în Africa subsahariană, Irak și Oceanul Indian; și a jucat un rol important în stabilizarea Balcanilor după destrămarea fostei Iugoslavii.

Aș argumenta, totuși, că toate acestea sunt foarte diferite de a oferi securitatea colectivă a alianței unui non-membru, mai ales cu posibilitatea foarte reală ca alianța să se fractureze ca urmare.

NATO a anunțat că nu se va alătura luptei din Ucraina, dar au întărit forțele din țările vecine și amenință cu sancțiuni pe scară largă.