Un grup republican din Camera Reprezentanţilor solicită oprirea ajutorului acordat de SUA Ucrainei. 'Este Ucraina acum cel de-al 51-lea stat al SUA?'

18 Noi 2022 | scris de Ioana Tomozei

Grupul republicanilor de dreapta din Camera Reprezentanţilor, condus de Marjorie Taylor Greene, au declarat că se vor opune unui nou pachet de ajutor financiar acordat Ucrainei, informează CNN.

Un grup republican din Camera Reprezentanţilor solicită oprirea ajutorului acordat de SUA Ucrainei. 'Este Ucraina acum cel de-al 51-lea stat al SUA?'

Marjorie Taylor Greene a afirmat, într-o conferinţă de presă susţinută alături de alţi membri ai grupului republican, că va prezenta o iniţiativă pentru a forţa un vot asupra unei rezoluţii care cere administraţiei Biden să pună la dispoziţie toate documentele care au legătură cu asistenţa de securitate care a fost deja alocată Ucrainei.

Inițiativa nu beneficiază de participarea conducerii republicane, deşi aceasta au fost informată anterior cu privire la anunțul ce urma să fie făcut în conferinţa de presă.

Acțiunea grupului republican a preluat ideea lansată de liderul partidului în Camera Reprezentanților, Kevin McCarthy, care a afirmat că Ucrainei nu ar trebui să i se mai ofere ”cecuri în alb”. 

Totuși, McCarthy a revenit asupra declarației, explicând ulterior că se referea la faptul că dorește un control mai bun asupra fondurilor acordate Ucrainei.

”Este Ucraina acum cel de-al 51-lea stat al Statelor Unite ale Americii şi ce poziţie are Zelenski în guvernul nostru?”, a întrebat Greene, referindu-se la preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

”Eu nu voi mai vota ca vreun dolar (să fie alocat) Ucrainei”, a adăugat Matt Gaetz.

Deşi aripa anti-Ucraina a partidului reprezintă doar o fracţiune din GOP (”Great Old Party”), această grupare ar putea avea un avantaj într-o majoritate fragilă.

CNN estimează că republicanii vor obţine controlul asupra Camerei Reprezentanţilor – dar majoritatea lor va fi una strânsă.

Joi seară, CNN estima că republicanii vor controla 218 locuri, faţă de 210 ale democraţilor. Dacă aceia care conduc acum cursele unde nu s-a declarat încă un câştigător vor ajunge să câştige, republicanii ar avea 221 de locuri.


CLICK - Follow us on Google News