3dots.ro

Moderna a început dezvoltarea vaccinului anti-COVID cu două luni înainte de declararea pandemiei

Moderna a început dezvoltarea vaccinului anti-COVID cu două luni înainte de declararea pandemiei

New York Magazine face o trecere în revistă a modului în care compania biotech Moderna a reușit să fie unul dintre câștigătorii competiției pentru un vaccin împotriva coronavirusului, studiile clinice demonstrând că produsul său, mRNA-1273, oferă o eficienţă de 94,5% împotriva COVID-19.

Moderna a reuşit să conceapă vaccinul într-un singur weekend la începutul anului, la doar două zile după ce a fost publicată structura genetică a virusului SARS-CoV-2, înainte ca autorităţile chineze să recunoască faptul căl poate fi transmis de la om la om şi cu o săptămână înainte de confirmarea primului caz pe teritoriul Statelor Unite.

Până să fie raport primul deces cauzat de COVID-19 în SUA, cu aproximativ o lună după diagnosticarea primului cetăţean american, vaccinul fusese deja produs şi trimis către Institutul Naţional de Sănătate din New York pentru începerea primei etape a testelor clinice.

Totuşi, vaccinul nu ar fi putut să fie aprobat atât de devreme de către autorităţi, chiar dacă prima fază a testelor clinice a oferit un nivel satisfăcător de eficienţă.

”E ca şi cum ne-am fi propus să trimitem un astronaut pe Marte în aceeaşi zi în care a păşit primul om pe Lună”, spune Nicholas Christakis, directorul unei divizii de cercetare a Universităţii Yale.

Peter Hotez, om de ştiinţă în carul Universităţii Baylor, spune că ”Operation Warp Speed” – proiectul Statelor Unite de dezvoltare a rapidă a unui vaccin anti-COVID – implică efectuarea testelor clinice în mod simultan şi nu succesiv, producerea concomitentă a vaccinului şi autorizarea pentru utilizare de urgenţă în luna decembrie a acestui an.

De asemenea, operaţiunea se bazează pe o serie de date care nu monitorizează protecţia pe termen lung şi nu măsoară efectele pe care le exercită vaccinul asupra transmiterii, ci doar gradul de protecţie în linii mari.

De altfel, ar fi fost aproape imposibil în luna mai, de exemplu, ca un epidemiolog de renume mondial să îşi ofere aprobarea în ceea ce priveşte vaccinul produs de Moderna, iar şansele ca autorităţile să fi fost de acord cu utilizarea în caz de urgenţă ar fi fost aproape nule.

Însă faptul că structura principală a vaccinului a fost creată cu aproape două luni înainte ca OMS să declare pandemie, în condiţiile în care un astfel de vaccin este dezvoltat în mod normal într-o perioadă de cel puţin cinci ani, poate deveni un ghid util pentru viitoarele generaţii şi pentru modul în care vor trata inevitabilele crize sanitare.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs