3dots.ro

Vaticanul a redeschis ancheta în cazul adolescentei dispărute în urmă cu 40 de ani

Vaticanul a redeschis ancheta în cazul adolescentei dispărute în urmă cu 40 de ani

Vaticanul a redeschis ancheta referitoare la dispariția Emanuelei Orlandi, un caz care a zguduit Italia timp de aproape 40 de ani şi în care a fost implicat Sfântul Scaun, relatează The Guardian

Emanuela Orlandi avea 15 ani când a dispărut la data de 22 iunie 1983, în timp ce se întorcea acasă de la o lecție de flaut. Familia Orlandi locuia în Vatican, unde tatăl ei era angajat laic în cadrul casei papale.

Cazul a născut mai multe ipoteze, inclusiv aceea că Emanuela a fost răpită pentru a solicita Vaticanul să îl elibereze pe Mehmet Ali Ağca, care a fost încarcerat în 1981 după ce a încercat să îl asasineze pe Papa Ioan Paul al II-lea. 

Însărcinatul cu afaceri de justiţie al Vaticanului, Alessandro Diddi, a redeschis cazul după mai multe solicitări din partea fratelui mai mare al Emanuelei, Pietro, care a militat neîncetat pentru a descoperi adevărul din spatele dispariției ei, potrivit agenției de presă LaPresse.

Alessandro Diddi a confirmat redeschiderea anchetei, menționând că ”toate dosarele, documentele, rapoartele, informațiile și mărturiile” legate de acest caz vor fi reexaminate pentru a clarifica o serie de întrebări și pentru a ”nu lăsa nicio piatră neîntoarsă”.

În plus, ancheta se va concentra și asupra cazului Mirella Gregori, care avea de asemenea 15 ani când a dispărut, tot la Roma, cu câteva săptămâni înaintea lui Orlandi, după ce i-a spus mamei sale că merge la o întâlnire. S-a crezut de mult timp că ar putea exista o legătură între cele două dispariții.

Redeschiderea anchetei vine la câteva luni după lansarea pe Netflix a documentarului ”Vatican Girl”, care explorează teoriile din jurul cazului Orlandi.

În cea mai surprinzătoare afirmație, o prietenă din copilărie a Emanuelei, intervievată în documentar, a declarat că adolescenta a fost molestată de ”cineva apropiat de papă”, care la acea vreme era Ioan Paul al II-lea.

O altă ipoteză este aceea că Emanuela a fost dusă la Londra, unde a locuit ani de zile într-un cămin de tineret deținut de o congregație catolică, cheltuielile ei fiind finanțate de Vatican. Potrivit acestei teorii, Emanuela a murit la Londra înainte ca trupul ei să fie transferat înapoi la Roma și înmormântat la Vatican.

În 2019, două morminte din Vatican au fost exhumate și redeschise după ce s-a aflat că Emanuela ar fi putut fi îngropată acolo. Însă nu au fost găsite rămășițe umane.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs