Eva Kaili, vicepreședintă a Parlamentului European, reținută și dusă la audieri  într-un dosar de corupție

Eva Kaili, unul dintre cei 14 vicepreşedinţi ai Parlamentului European, a fost dusă la audieri vineri seară, la Bruxelles, în cadrul unei anchete privind suspiciuni de corupţie în care este implicat Qatarul, anunță AFP.

Eva Kaili a ajuns în fața anchetatorilor, vineri seară după ce, în această dimineață alte patru arestări au avut loc deja în capitala Belgiei în acelaşi caz, printre care și partenerul de viață al europarlamentarei.

Potrivit cotidianului belgian Le Soir, locuința Evei Kaili a fost percheziționată, ulterior eurodeputata fiind luată și dusă la audieri.

Singurul mod în care un europarlamentar, care este protejat de imunitate, poate fi arestat este prinderea lui în flagrant delict.

Imediat după apariția informației, partidul socialist grec PASOK, din care face parte Kaili, a anunțat că aceasta a fost exclusă din formațiunea politică.

Procuratura federală din Belgia a anunțat că a recuperat 600.000 de euro în numerar și a confiscat calculatoare și telefoane mobile în cadrul operațiunii desfășurate vineri.

Procurorii belgieni au precizat că ancheta se concentrează asupra asistenților parlamentarilor europeni, dar și că un fost europarlamentar a fost interogat.

”Timp de mai multe luni, anchetatorii Poliției Judiciare Federale au suspectat că o țară din Golf influența deciziile economice și politice ale Parlamentului European, acest lucru făcându-se prin plata unor sume mari de bani sau prin oferirea de cadouri importante unor terțe părți cu o poziție politică și/sau strategică semnificativă în cadrul Parlamentului European”, scrie într-un comunicat al Procuraturii din Belgia.

Procuratura nu a menționat numele țării care se află în centrul anchetei. Comunicatul a făcut referire doar la un ”stat din Golf”. Publicația belgiană Le Soir a identificat țara ca fiind Qatarul.

Beneficiarii ”cadourilor” sunt personalități cu ”o poziție politică și/sau strategică semnificativă” în Parlamentul European.

Numele celor patru persoane arestate nu au fost făcute publice de autoritățile belgiene, dar se crede că este vorba despre un director de ONG, despre liderul sindical Luca Visentini, despre fostul europarlamentar social-democrat Pier-Antonio Panzeri și despre un bărbat identificat ca fiind F.G., fostul asistent parlamentar al lui Panzeri, care are legături cu grupul social-democraților din Parlamentul European și care este partenerul lui Kaili.

Kaili, în vârstă de 44 de ani, este o fostă prezentatoare de televiziune din Grecia și europarlamentar din 2014.

Kaili a numit recent Qatarul drept o țară ”fruntașă în ceea ce privește drepturile muncii” după ce s-a întâlnit cu ministrul de resort din Qatar, în ciuda îngrijorărilor internaționale profunde cu privire la condițiile în care au fost construite stadioanele pe care se desfășoară Cupa Mondială 2022.