Viktor Orban speră ca democrații să piardă alegerile din SUA pentru ‘eșecul’ din Ucraina: ‘Europa nu are bani pentru aşa ceva’

Strategia occidentală în războiul din Ucraina nu funcţionează şi UE trebuie să ia măsuri pentru a evita dificultăţi economice majore, a reamintit, vineri, premierul ungar Viktor Orban, relatează agenţia EFE.

"Strategiile noastre nu funcţionează, sunt slăbite şi nu avem niciuna nouă. Avem în schimb o creştere a preţurilor şi probleme de previziune (energetică)", a spus Orban în declaraţia sa acordată săptămânal postului de radio Kossuth.

Când este limitată folosirea unui produs de bază, precum gazul natural, deja este vorba despre o "economie de război", a semnalat el, făcând referire la planul european de reducere a consumului de gaze cu 15% iarna aceasta.

Nici ajutorul militar destinat Ucrainei, nici sancţiunile împotriva Rusiei nu au avut rezultatele aşteptate până în prezent, a mai remarcat premierul ungar.

"Actorul determinant în partea occidentală, în partea noastră, este SUA" şi atât timp cât Washingtonul crede că actuala strategie militară în Ucraina poate da rezultate, nu o va modifica, iar "statele anglo-saxone continuă să creadă că se poate câştiga acest război cu strategia actuală", a explicat el în continuare.

"Statele Unite finanţează războiul. În ultimele şase luni au oferit Ucrainei circa 50 de miliarde de dolari. Nu ştiu cine va da aceeaşi sumă în semestrul următor sau anul viitor", dar Europa nu are atâţia bani pentru aşa ceva, a mai semnalat Orban, adăugând că ''este imposibil ca Europa să finanţeze războiul, sectoarele inoperabile ale economiei ucrainene şi reconstrucţia acesteia".

Prin urmare, premierul ungar şi-a manifestat din nou speranţa că alegerile de la jumătatea mandatului care vor avea loc în SUA în noiembrie vor conduce la schimbarea acestei politici a Washingtonului.

"Rezultatele acestor alegeri ar putea influenţa politica externă a SUA în chestiuni de război şi pace. Am încredere că acest lucru se va întâmpla", şi-a mărturisit Orban dorinţa ca Partidul Republican să obţină mai multă putere după acel scrutin.