Vikor Orban: Condamnăm invazia militară a Rusiei, dar nu vom permite ca familiile ungare să suporte costurile războiului

09 Mar 2022 | scris de Cristina Romanescu

Viktor Orban, prim-ministrul Ungariei a declarat că în același timp condamnă invazia militară rusă în Ucraina, dar nu va susţine interzicerea importurilor de energie din Rusia, informează CNN.

Vikor Orban: Condamnăm invazia militară a Rusiei, dar nu vom permite ca familiile ungare să suporte costurile războiului

”Deşi condamnăm ofensiva militară a Rusiei şi războiul, nu vom permite ca familiile ungare să fie puse să suporte costurile războiului; iar sancţiunile nu trebuie să fie extinse la domeniile petrolului şi gazelor”, a afirmat Viktor Orban, după ce a discutat cu premierul britanic, Boris Johnson.

Premierul maghiar a subliniat că extinderea sancţiunilor occidentale asupra sectorului energetic constituie „o povară foarte mare şi disproporţionată”.

Viktor Orban a precizat că majoritatea importurilor de petrol şi gaz din ţara sa sunt din Rusia şi că foarte multe locuinţe au încălzire cu gaz natural. Economia Ungariei ”pur şi simplu nu poate funcţiona” fără petrol şi gaze din Rusia, a subliniat el.

Statele Unite vor suspenda importurile de petrol şi gaze din Rusia, în contextul sancţiunilor masive aplicate din cauza invaziei militare ruse în Ucraina, a anunţat, marţi după-amiază, preşedintele Joseph Biden.

De asemenea, Comisia Europeană propune reducerea importurilor de gaze din Rusia cu două treimi în cursul acestui an, dar şi eliminarea de tot a dependenţei de resursele energetice ruseşti înainte de 2030.


CLICK - Follow us on Google News