Roger Waters: ‘Joe Biden alimentează războiul din Ucraina și aceasta este o crimă uriașă!’ – video

Cunoscut pentru nonșalanța cu care își susține vederile sale politice, Roger Waters, fostul lider al trupei Pink Floyd, este tăvălit pe rețelele de socializare pentru faptul că a avut curaj să-și expună propria viziune asupra situației din Ucraina și Taiwan.

Invitat la CNN, Waters a fost rugat să explice de ce în montajul în care apar imaginile unor persoane catalogate drept ”criminali de război”, prezentat în spectacolele din cadrul turneului său american – "This Is Not a Drill" – este inserată și imaginea președintelui Jpe Biden.

”Ei bine, pentru început, el alimentează focul din Ucraina – și aceasta este o crimă uriașă.

De ce nu îl încurajează Statele Unite ale Americii pe Zelenski, președintele ucrainean, să negocieze, evitând astfel desfășurarea acestui război oribil, îngrozitor, care ucide… Nu știm câți ucraineni și câți ruși".

Michael Smerconish, gazda interviului, îi replică lui Waters spunându-i că "a înțeles situația greșit " și că "dă vina în mod eronat pe partea care a fost invadată".

Waters nu este de acord, apărându-și poziția: "Ei bine, dacă vorbim despre orice război, trebuie să ne întrebăm, când a început? Ceea ce trebuie să faci este să te uiți în istorie și să poți spune: "Ei bine, a început în această zi".

Am putea spune că a început în 2008 – în acest război este vorba, în esență, despre acțiunea și reacția NATO de a împinge alianța până la granița cu Rusia, un lucru pe care au promis că nu-l vor face atunci când Gorbaciov a negociat retragerea URSS din întreaga Europă de Est."

Consternat de perspectiva lui Waters, prezentatorul CNN îl imploră să ia în considerare rolul de "eliberatori" al SUA în războiul dintre Ucraina și Rusia, la care Waters ripostează: "Nu aveți niciun rol de eliberatori! Despre ce vorbiți?".

Gazda CNN aduce ca exemplu cel de-al Doilea Război Mondial, un punct de vedere pe care Waters îl respinge: "Voi [SUA] ați intrat în al Doilea Război Mondial din cauza Pearl Harbour. Ați fost complet izolaționiști până la acel trist, devastator, îngrozitor din 1941".

Subliniind faptul că Waters și-a pierdut tatăl în cel de-al Doilea Război Mondial, Smerconish își expune perspectiva sa: "Aș susține că întotdeauna am fost pe cale să ne implicăm în cel de-al Doilea Război Mondial, iar Pearl Harbour ne-a împins acolo. Dar mulțumesc lui Dumnezeu că Statele Unite au intrat, nu-i așa?".

Din nou, Waters replică acid: "Dar slavă Domnului că rușii câștigaseră deja războiul sângeros, aproape, până atunci. Nu uitați, 23 de milioane de ruși au murit protejându-ne pe noi doi de amenințarea nazistă".

Smerconish folosește replica lui Waters ca pe o oportunitate de a readuce conversația la subiect, opinând că "ai crede că rușii ar fi învățat lecția războiului și nu ar fi invadat Ucraina – corect?".

Waters pare în continuare să nu fie de acord, răspunzând: "Cu toate lecturile tale, ți-aș sugera, Michael, să pleci și să citești un pic mai mult, iar apoi să încerci să-ți dai seama ce ar face Statele Unite dacă chinezii ar pune rachete cu arme nucleare în Mexic și Canada".

"Chinezii sunt prea ocupați să încercuiască Taiwanul în acest moment", intervine Smerconish, la care Waters ripostează imediat: "Ei nu încercuiesc Taiwanul – Taiwanul face parte din China. Iar acest lucru a fost absolut acceptat de întreaga comunitate internațională încă din 1948 – iar dacă nu știți asta, înseamnă că nu citiți suficient. Mergeți și citiți despre asta! Credeți în propaganda site-ului vostru".

Nu este prima dată când Waters face valuri cu opiniile sale despre comportamentul etic al lui Biden. În aprilie 2020 – cu câteva luni înainte ca Biden să câștige în fața lui Trump în ultimele alegeri prezidențiale – l-a catalogat pe Biden drept o "nenorocită de minge de noroi" care este "atât de slabă și nu are niciun farmec pentru nimeni".