Economistul Yanis Varoufakis: «Ce a făcut coronavirusul a fost să adâncească și să accelereze criza din 2008»
Economistul elen Yanis Varoufakis speră ca lumea să înțeleagă faptul că nouă criză economică incipientă, provocată de pandemia coronavirus, nu face decât să adâncească și să accelereze criza începută în urmă cu 12 ani, ale cărei cauze nu au fost rezolvate decât temporar.
Yanis Varoufakis are o viziune proprie asupra economiei mondiale, iar "Minotaurul global”, cartea care i-a adus recunoașterea internațională, face o prezentare inedita a crizelor economice și a felului în care au modelat lumea și a țărilor care au profitat de pe urma acestora.
”Fără îndoială, coronavirusul va accelera post-criza din 2008. Nu lăsați pe nimeni să vă spună că acea criză s-a încheiat și acum avem o alta. Ce a făcut coronavirusul a fost să adâncească și să accelereze criza fără sfârșit începută în 2008.
Dacă stai să te gândești, motivul pentru care am mimat normalitatea a fost pentru că băncile centrale și guvernele și-au pus în cârca lor sarcina de a refinanța piețele și să reconstruiască circuitele pieței de capital.
Au printat miliarde și miliarde de dolari și le-au aruncat către corporații care erau deja pline de bani, cum e Apple, Google și tot așa, care au împrumutat aproape pe gratis bani din rezervele federale ale SUA la schimb cu acțiuni.
Și asta a crescut inechitățile masiv, a stabilizat piețele de capital, dar în același timp a și stopat investițiile în joburi de calitate, în sănătate, în educație, în alte sectoare, de aceea exista atâta nemulțumire chiar și înainte de COVID-19.
Atunci când COVID-19 a intrat în scenă, a găsit economia globală stând pe o bulă imensă de datorii private acordate de băncile centrale în numele pieței de capital”, explică omul politic grec.
Economistul elen este de părere că bursele nu sunt neapărat un indicator al crizei economice în care urmează să ne afundăm.
”Problema nu e cu bursa care urcă și coboară, orice cădere spectaculoasă de pe bursă poate fi urmată cu ușurință de o creștere considerabilă, cu indicii atingând tavanul.
Dar chiar dacă băncile centrale ale lumii și rezervele federale, Banca Centrală a Japoniei, a Angliei, Banca Centrală Europeană, chiar dacă ar injecta din nou piața de capital cum au făcut-o în 2008 și 2009, asta nu ne va duce la același punct unde eram înainte de COVID-19 și asta dintr-un motiv simplu: COVID-19 a înțepat bula pe care stătea piața de capital până acum.”
Yanis Varoufakis explică și faptul că în prezent nu se mai poate apela la metoda prin care a fost redresată economia mondială după criza din 2008, cu banii aruncați pe piața financiară de SUA și China.
”Dacă China și rezerverele federale din SUA au fost pilonii principali care au ținut pe umeri greul, astăzi ambele țări sunt epuizate.
Coronavirusul a început în China, a distrus semnificativ capacitatea capitalului chinez de a produce servicii, s-au închis fabrici, a dus piața aurului spre zero, adică exact opusul a ceea ce s-a întâmplat cu China în 2008.
China nu mai este astăzi în postura de a face ce trebuie făcut ca să crească cererea de pe piețele din Germania, Olanda, Japonia, SUA. China este azi un pacient, nu mai e un medic”, spune Yanis Varoufakis.
Yanis Varoufakis a readus în prim-plan propunerile pe care le-a făcut prin intermediul DiEM25: o alianță între Banca Europeană de Investiții și Banca Centrală Europeană, înființarea unui fond social de echitate menit să energizeze atât capitalul public și finanțele private și folosirea lichidităților existente pe piață pentru investiții în serviciile publice: sănătate, energii verzi și crearea unor joburi de calitate.