Învățătoarea care a cumpărat o tablă și o cameră video și și-a transformat bucătăria în sală de clasă

20 Sep 2020 | scris de Monica Pavelescu

Dacă se vrea, dacă îți iubești meseria, dacă ai ales să luminezi mințile copiilor și să-i educi, se poate! 

Învățătoarea care a cumpărat o tablă și o cameră video și și-a transformat bucătăria în sală de clasă

Învățătoarea Aida Frujină predă de 31 de ani la Școala nr. 195 din București, iar anul acesta are o clasa I, de 37 de copii, cu care face educație după scenariul hibrid: jumătate dintre ei participă fizic la cursuri, cealaltă jumătate online.

Încă din martie, de la primele zile în care s-au închis școlile, a improvizat rapid și a reușit să țină ore în fața unei camere de luat vederi, fără să se gândească să invoce regulamentul GDPR invocat de unii profesori ca motiv pentru a nu face educație online.

”Atunci când ești un dascăl bun la clasă și ești foarte stăpân pe meseria ta, poți să te expui relaxat în fața celor de 37 de elevi, x 2 părinți, x 3 bunici sau a altor rude care sunt în preajmă și vin să îți vadă lecțiile.

Întotdeauna mă adresez și dumnealor și facem în așa fel să fim o echipă în actul predării. Din martie, când am început să predau online, lângă elevii mei erau părinții sau buncii.

Eu am știut de la început că mă expun clar în fața tuturor, însă am considerat mereu că părinții acestor copii sunt echipa mea, nu sunt acolo să mă judece, să mă critice. Dacă fac și lucrul acesta, evident putem realiza niște discuții constructive să vedem ce nu e bine.

Dar au apărut pe internet tot felul de filmări neplăcute, ale copiilor de 12-13 ani, care au adăugat comentarii nelalocul lor deasupra lecțiilor și apoi le-au aruncat în văzul tuturor.

Este posibil ca unii dintre dascăli să se fi gândit la asta (când au invocat regulamentul GDPR - N.R.). Însă nu ar trebui să oprească acest lucru felul în care ajungi la elevi”, a spus Aida Frujină în emisiunea !În fața ta” de la Digi24.

Atunci când măsurile de prevenire a răspândirii coronavirusului au dus la închiderea școlilor, învățătoarea a căutat soluții online pentru a se conecta cu elevii săi, care atunci erau în clasa pregătitoare. 

”Imediat cum am rămas acasă, a trebuit să iau legătura cu cei mici. Fiind clasa pregătitoare, evident că disperarea mea era să mă poată vedea și să pot să desenez, să cânt, să ajungem în firescul lucrurilor, cât de cât.

Am cumpărat o tablă ecologică, am pus-o frumos pe peretele din bucătărie, am comandat o cameră web, trepied. am descărcat platformele.

Am lucrat pe Zoom, ca să le fie mai ușor. Și din 12 sau 13 martie, deja am început să lucrăm, Până a venit tabla a fost o perioadă mai eficientă, de 2 zile, când am lipitpe perete pur și simplu niște foi mari albe”, explică învățătoarea.

A fost pentru prima dată când a folosit platforma Zoom în predare și, din acest motiv, a exersat înainte, cu câteva colege învățătoare. Este convinsă că educația online nu se poate face pe WhatsApp, cu atât mai puțin la clasele mici, unde copiii au nevoie să își dezvolte abilitățile sociale și inteligența emoțională.

”În momentul în care un copil îmi aude vocea, îmi vede zâmbetul, știe că l-am încurajat, lucrul acesta poate să facă învățarea mult mai eficientă”, spune Aida Frujină.

Și poate că mulți dintre cei care au citit preocuparea învățătoarei Aida Frujină îșo doresc să fi fost dascăl al copiilor lor. Din pacate, societatea românească e capabilă să producă foarte puțini oameni precum doamna Frujină, și nu numai în educație, ci în toate domeniile în care ar fi nevoie de astfel de personalități.


CLICK - Follow us on Google News