Iohannis urmează să respingă acordul dintre MAI şi BOR. Vela şi Orban au luat singuri decizia

15 Apr 2020 | scris de Monica Pavelescu

Preşedintele Klaus Iohannis nu a fost consultat de Guvern în legătură cu acordul dintre MAI şi Biserica Ortodoxă privind distribuirea luminii de Paşte, iar șeful statului se opune oricărei măsuri de relaxare socială pe timpul stării de urgenţă, susţin surse politice citate de cotidianul Adevărul.

Iohannis urmează să respingă acordul dintre MAI şi BOR. Vela şi Orban au luat singuri decizia

Iohannis i-a chemat la raport pe Orban şi Vela, cei care au stabilit înţelegerea cu Patriarhul Daniel, iar sursele citate afirmă că acordul dintre MAI și BOR ar putea fi anulat.

Comentatorii politici spun că acordul dintre MAI şi BOR ar ascunde de fapt un interes electoral, PNL încercând prin această măsură să câștige simpatia electoratului conservator, care a cerut deschiderea bisericilor pentru slujba de Înviere.

Ludovic Orban şi Marcel Vela au luat decizia de a încheia un acord cu BOR fără să-l consulte pe şeful statului, care ieri a prelungit starea de urgenţă cu încă 30 de zile. 

Preşedintele a cerut insistent ca românii să respecte în continuare măsurile de izolare socială, pentru că România nu a atins încă vârful pandemiei. În schimb, premierul Ludovic Orban şi ministrul de Interne au relaxat, prin înţelegerea cu BOR, decretul prezidenţial. Potrivit juriştilor PNL, acordul cu BOR controvine ordonanţelor militare, deci nu are bază legală. 

Preşedintele Klaus Iohannis i-a convocat, la ora 12:30, pe Ludovic Orban şi pe Marcel Vela la Palatul Cotroceni, pentru a discuta despre acordul MAI-BOR, dar şi despre măsurile pe care Guvernul le va lua în contiuare pe timpul stării de urgenţă. La finalul întâlnirii, şeful statului va susţine o conferinţă de presă. 

Ministrul de Interne Marcel Vela a reacționat la informația venită pe surse că ar exista un scandal în PNL din cauza acordului cu BOR. El a negat informația la Antena 3, spunând că decizia a fost luată de comun acord cu premierul Ludovic Orban, dar fără să-l invoce și pe Klaus Iohannis.

”În primul rând, aș dori să repet ce spun din 8 martie. Să luați informații doar din surse oficiale, nu din zvonuri, răspândaci sau diversioniști, care acum pe această epidemie se urcă pe valul imaginii, pe valul electoral politic, astfel încât să creeze tot felul de diversiuni în rândul guvernanților, al decidenților. Repet, surse oficiale. Aveți surse neoficiale care sunt diversioniști care vă dau aceeași sursă”, a spus Marcel Vela.

Ministrul Sănătăţii s-a opus acordului dintre MAI şi BOR. Nelu Tătaru militează pentru continuarea izolării.”O curbă accelerată cu un număr mare de cazuri poate încărca un sistem sanitar”, a explicat ministrul la Digi 24. 

Premierul Ludovic Orban a declarat, marţi seară, la Realitatea PLUS, că trebuie să existe o colaborare între echipele MAI şi preoţii parohi, iar măsurile stabilite de BOR şi MAI cu ocazia sărbătorii Sfintelor Paşti nu vor genera riscuri de răspândire a coronavirusului.

"Aşa cum a fost gandit acest parteneriat, daca este respectat, el nu va genera riscuri de raspandire a virusului. Acolo este vorba de doua momente, si anume momentul in care preotii dau catre credinciosi Pastele, in spatii deschise, si lumina, care va fi distribuita din biserica de reprezentanti ai consililui parohial, spijiniti de angajati ai MAI. Toti vor fi echipati cu masti cu manasi. Trebuie sa existe o colaborare intre echipele MAI si preotii parohi", a declarat premierul la Realitatea PLUS.


CLICK - Follow us on Google News