Israel. «Gardienii Zidurilor», prima operațiune militară purtată cu ajutorul inteligenţei artificiale

28 Mai 2021 | scris de Monica Nistor

Israelul susţine că a purtat primul război susţinut de inteligenţă artificială contra grupărilor militante din Gaza, Hamas şi Jihadul Islamic, în cele 11 zile de conflict, şi că operaţiunea a ucis peste 100 de terorişti între care şi comandanţi superiori ai acestor organizaţii, relatează Jerusalem Post.

Israel. «Gardienii Zidurilor», prima operațiune militară purtată cu ajutorul inteligenţei artificiale

Operaţiunea militară a armatei israeliene, purtată cu ajutorul inteligenţei artificiale s-a numit «Gardienii Zidurilor».

Armata israeliană a dezvoltat o platformă de inteligenţă artificială avansată care centralizează toate datele despre grupările teroriste din Fâşia Gaza, şi, pe baza acestui sistem, au fost analizate şi extrase informaţii pentru operaţiuni, scrie Jerusalem Post

Unitatea 8200, o unitate de elită a Corpurilor de informaţii, a creat algoritmi pentru programe precum ”Alchimistul”, ”Gospel” şi ”Înţelepciunea Adâncă” cu ajutorul cărora armata israeliană şi-a creat ţinte precise de lovit.

De exemplu, ”Gospel” a folosit de recomandările AI pentru a informa efectivele din divizia de cercetare a informaţiilor militare care, pe baza lor, au generat obiective pentru forţele armate implicate în raidurile aeriene.

Armata israeliană a lovit lansatoare de rachete, situri de producţie şi depozitare, birouri de informaţii militare, drone, reşedinţe ale comandanţilor, dar şi unitatea navală a Hamas distrugându-i aproape complet infrastructura şi artileria.

Unitatea 9900 a sateliţilor IDF au identificat schimbări în timp real astfel încât au fost detectate poziţiile de lansare şi lovite.

Potrivit IDF au fost ucişi peste 150 de agenţi ai Hamas şi ai Jihadului Islamic, între care comandanţi şi cei responsabili de cercetare şi dezvoltarea proiectelor de rachete.

Surse militare susţin că Israelul dispune de o hartă aproape completă a tunelurilor subterane de sute de kilometri ale Hamas - datele obţinute prin serviciile de informaţii fiind analizate cu ajutorul IA -şi de informaţii privind adâncimea, grosimea şi tipul rutelor.

Potrivit IDF reţeaua numită ”Metroul” nu a fost distrusă în întregime, dar ar fi suferit suficiente daune ca să fie aproape nefuncţională.

IDF susţine că a folosit sistemul numit ”Alchimistul”, bazat pe IA şi învăţare automată pentru a alerta trupele de pe teren asupra unor potenţiale atacuri.

”Pentru prima dată în lupta noastră cu inamicu, inteligenţa artificială a fost o componentă-cheie şi un multiplicator de putere. Este prima campanie de acest gen a Forţele Armate Israeliene.

Am implementat noi metode de operaţii şi ne-am folosit de progresele tehnologice care au multiplicat puterea tuturor forţelor armate.

Pentru prima dată a fost creat un centru multidisciplinar de generare a sute de obiective relevante pentru desfăşurarea luptei, astfel încât armata să continue lupta atâta timp cât e necesar corespunzător a noi şi noi ţinte”, a explicat un ofiţer superior al unităţilor de informaţii din Forţele Armate Israeliene

______________

De partea cealaltă, liderul Hamas, Yahya Sinwar, a declarat miercuri că organizaţia dispune de 500 de kilometri de tuneluri în Gaza şi doar 5% dintre ele au fost avariate de raidurile aeriene ale Israelului.

El a atenţionat că dispune de 10.000 de martiri în Israel pregătiţi să „răspundă” în cazul lovirii în Hamas. 

”În perioada următoare, vom conduce o rezistenţă populară avansată ce va fi protejată de rezistenţă militară” a adăugat Sinwar.

El a subliniat că Hamas are capacitatea de lansa sute de rachete, cu raze între 100 şi 200 de kilometri, pe minut.


CLICK - Follow us on Google News