Jerusalem Post. Israelul cercetează o posibilă legătură între vaccinul Pfizer şi probleme cardiace la bărbaţii sub 30 de ani

25 Apr 2021 | scris de Monica Nistor

O cercetare a ministerului Sănătăţii din Israel ridică îngrijorări, cu privire la efectele secundare ale vaccinului Pfizer-BioNtech, 62 de cazuri de miocardită - o inflamație a mușchiului inimii, putând avea o legătură cu a doua doză, în special la bărbaţii sub 30 de ani, informează Jerusalem Post.

Jerusalem Post. Israelul cercetează o posibilă legătură între vaccinul Pfizer şi probleme cardiace la bărbaţii sub 30 de ani

Detaliile provin dintr-un raport intermediar al ministerului israelian al Sănătăţii, care totuși subliniază că cercetătorii nu au dovedit în mod concludent o legătură între cele două elemente, dar că manifestă îngrijorări semnificative.

Raportul evidențiază că din peste cinci milioane de persoane vaccinate în Israel anti-Covid, au fost înregistrate 62 de cazuri de miocardită în zilele de după inoculare. S-a constatat că 56 dintre aceste cazuri au venit după a doua doză şi majoritatea celor afectaţi au fost bărbaţi sub 30 de ani.

În raportul citat se menționează ă 60 dintre pacienţi au fost trataţi şi externaţi din spital în stare bună. Doi dintre pacienţi, despre care se spune că erau sănătoşi până la vaccinare, inclusiv o femeie de 22 de ani şi un bărbat de 35 de ani, au decedat.

“Constatările au fost prezentate companiei Pfizer, care a răspuns că nu avuseseră relatări similare în restul lumii şi că vor examina datele”, se spune într-un extras din raport,

“A apărut o îngrijorare specială cu privire la frecvenţa apariţiei observate la bărbaţi sub 30 de ani în zilele imediat următoare celei de-a doua doze”, scrie raportul.

“În acest stadiu, conform constatărilor iniţiale care mai trebuie verificate, există impresia că numărul (de cazuri) este mai mare decât s-ar fi aşteptat, în special pentru cei sub 30 de ani”.

În raport se constată că dintre cei care au primit a doua doză, 1 din 100.000 au avut posibile efecte secundare ale miocarditei; cu toate acestea, acest număr a crescut la 1 din 20.000 în rândul celor cu vârste cuprinse între 16 şi 30 de ani.

“În acest moment credem că planul de vaccinare ar trebui să se desfăşoare în mod normal pentru cei cu vârsta peste 16 ani. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că există posibilitatea să vedem aceleaşi rezultate şi în vaccinările celor cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani”, avertizaeză raportul.

Israelul doreşte să continue vaccinarea celor sub 16 ani de îndată ce vaccinul este autorizat.


CLICK - Follow us on Google News