Israel. Descoperire majoră în tratamentul cancerului - identificarea certă a celulelor maligne va permite  distrugerea lor

31 Ian 2021 | scris de Monica Pavelescu

O echipă de cercetători israelieni de la Universitatea din Tel Aviv spune că este posibil să fi identificat modul de identificare certă a celulelor canceroase, descoperire ce ar putea duce în viitor la dezvoltarea unei game complet noi de medicamente și tratamente pentru cancer, informează Jerusalem Post.

Israel. Descoperire majoră în tratamentul cancerului - identificarea certă a celulelor maligne va permite  distrugerea lor

Studiul, care a fost publicat în revista științifică Nature, a fost realizat în laboratorul Ben-David de la Universitatea Tel Aviv în colaborare cu șase laboratoare din alte patru țări - Statele Unite, Germania, Olanda și Italia.

Cercetarea a pornit de la premisa deja cunoscută de mai bine de un secol, și anume că celulele maligne au un număr anormal de cromozomi.

În mod obișnuit, celulele umane au 46 de cromozoni, două perechi de câte 23, dar, în cancer, acest număr se modifică deoarece,  în timpul diviziunii celulare, are loc segregarea cromozomială care poate duce la un fenomen numit aneuploidie.

Aneuploidia - prezența unui număr anormal de cromozomi într-o celulă, nu numai că provoacă tulburări genetice comune, dar este, de asemenea, un semn distinctiv al celulelor canceroase.

Nu toate cancerele prezintă aneuploidie, dar aproximativ 90% din tumorile solide și 75% din cancerele de sânge, într-o anumită măsură.

”De zeci de ani încercăm să înțelegem de ce se întâmplă aneuploidia în cancer și cum aceasta contribuie la formarea și progresia tumorii. Mai important de atât, am încercat să profităm de această diferență destul de unică între celulele canceroase și celulele normale pentru a distruge selectiv celulele canceroase”, a declarat dr. Uri Ben-David de la Facultatea de Medicină Sackler de la Universitatea Tel Aviv, conducătorul cercetării.

În cadrul studiului, cercetătorii au luat aproximativ 1.000 de culturi de celule canceroase prelevate de la pacienți și le-au examinat într-un laborator folosind metode bioinformatice avansate pentru a cuantifica gradul lor de aneuploidie, de la cea mai mare la cea mai mică.

După ce s-a constatat gradul de instabilitate cromozomială a celulelor canceroase, oamenii de știință au examinat apoi și și-au comparat reacția acestora la mii de medicamente.

Cercetătorii au descoperit că celulele canceroase aneuploide erau extrem de sensibile la perturbarea punctului de control mitotic - un așa-numit mecanism celular care asigură separarea corectă a cromozomilor în timpul diviziunii celulare.

”Acest aspect ne-a permis identificarea vulnerabilităților unice ale celulelor aneuploide pe care am continuat-o și caracterizate în profunzime la nivel molecular și celular.

Am descoperit că, dacă inhibați proteinele acestor căi, celulele aneuploide sunt mai sensibile la această interferență decât celulele normale ... prin urmare, ele fac obiective atractive pentru descoperirea și dezvoltarea medicamentelor”, a spus Ben-David.

Cercetarea are implicații importante pentru viitoarele tratamente pentru cancer și medicina personalizată.

În prezent, mai multe medicamente care inhibă sau întârzie separarea cromozomilor se află în studiile clinice, dar cercetătorii nu au reușit să le identifice foarte clar pe cele care ar fi eficace, iar studiul citat ar putea ajuta la determinarea răspunsului individual la tratament. 

Mai mult, perfecționarea cunoașterii acestor anomalii cromozomiale ar putea duce, de asemenea, la dezvoltarea unor tratamente mai eficiente împotriva cancerului în viitor, deoarece medicii ar putea identifica mai bine modul în care se face aneuploidia și ar putea crea un tratament în consecință.

Ben-David spune că, din câte știe, aceasta este prima dată când aneuploidia a fost evaluată sistematic în celulele canceroase umane. ”Acesta este motivul pentru care este o descoperire majoră”.

Dr. Yael Cohen-Sharir, de la Departamentul de genetică moleculară umană și biochimie al Universității Tel Aviv, afirmă că rezultatele cercetării sunt de-a dreptul revoluționare. 

Cohen-Sharir a subliniat că studiul actual a fost realizat pe celule din cultură și nu pe tumori reale și că trebuie efectuate cercetări ulterioare. Ea a spus că următorul pas pentru cercetători este să încerce să reproducă rezultatele pe șoareci.


CLICK - Follow us on Google News