Jerusalem Post. Valul Omicron se va opri doar după ce cercuri largi ale populației se vor infecta

30 Dec 2021 | scris de Cristina Romanescu

Autoritățile medicale israeliene nu au în plan introducerea unor restricții pentru a opri valul produs de varianta Omicron, care deja s-a răspândit în întreaga țară.

Jerusalem Post. Valul Omicron se va opri doar după ce cercuri largi ale populației se vor infecta

Jerusalem Post analizează situația actuală alături de experți în sănătate publică, care sunt de părere că tocmai această răspândire în masă ar putea reprezenta finalul pandemiei produse de coronavirus.

”Valul cinci se va sfârși atunci când un mare număr de persoane va fi infectat. Numai prin expunere naturală, sub protecția vaccinului, virusul va putea deveni unul endemic”, spune Prof. Cyrille Cohen, conducătorul laboratorului de Imunologie al Bar-Ilan University.

În Israel, răspândirea virusului a putut fi oprită în primul și cel de-al doilea val al pandemiei doar prin impunerea unor măsuri restrictive, dar care, pe lângă daunele economice au produs și suferințe mentale și emoționale populației.

Cel de-al treilea val a fost oprit în urma campaniei extrem de reușite de vaccinare, iar cel de-al patrulea, de administrarea celei de-a treia doze, booster.

”Din cauza faptului că Omicron este atât de contagios, eforturile noastre de a-i opri răspândirea sunt inutile. Nu avem cum să stopăm acest val. Ceea ce putem face este să protejăm pe cât mai mult posibil persoanele vulnerabile”, spune Prof. Hagai Levine, președintele Asociației Medicilor specialiști în Sănătate Publică. 

Datele culese până acum de noi studii indică faptul că persoanele vaccinate care se infectează dezvoltă un nivel de imunitate ”super” sau ”hybrid”, ceea ce înseamnă că produc un nivel extrem de ridicat de anticorpi capabili să neutralizeze diferite tulpini ale coronavirusului.

De asemenea, în majoritatea cazurilor persoanele vaccinate nu dezvoltă forme severe ale bolii. În acest sens, ministrul Sănătății din Israel raporta, marți, doar două cazuri de persoane infectate cu Omicron aflate în condiții critice, niciuna dintre ele nefiind vaccinată.

De asemenea, un studiu publicat în această săptămână pe platforma medicală MedRxiv relevă faptul că infectarea cu Omicron protejează împotriva celei cu varianta Delta.

”Faptul că în Israel și în întreaga lume se așteaptă ca un număr mare de persoane să se infecteze cu Omicron va ridica în mod semnificativ nivelul imunității întregii populații și va ajuta la eradicarea variantei Delta și a altora”, scrie, pe Twitter, Prof. Eran Segal, biolog la Weizmann Institute of Science, din Rehovot, ca răspuns la studiul citat.

”În cazul în care datele acestui studiu sunt corecte, există posibilitatea ca Omicron să marcheze tranziția virusului de la stadiul epidemiologic la cel endemic”, afirmă și Prof. Hagai Levine.

Cum ar putea infecția în masă să oprească pandemia COVID?

Să presupunem că o epidemie de gripă sosește într-o comunitate de persoane care nu sunt imune în fața virusului. La începutul epidemiei, o persoană care contractează virusul va infecta alte trei. Fiecare dintre aceste persoane va infecta la rândul ei alte trei, virusul se răspândește în comunitate.

Dar, în momentul în care o persoană care a trecut prin boală are din nou gripă, organismul său va lua mai rapid măsuri de protecție împotriva virusului, rezultatul fiind că va răspândi gripa doar unei alte persoane. 

În următorul val, individul nu va mai răspândi virusul unei alte persoane și, în mare parte, răspândirea acestuia va fi oprită.

”Virusul nu va mai întâlni în comunitate destule gazde pe care să le infecteze. E aproape o imunitate de turmă”, explică Prof. Cyrille Cohen.

Prof. Levine este de părere că Israelul nu ar mai trebui să se concentreze asupra valurilor pandemiei, ci asupra măsurilor prin care să întărească imunitatea și reziliența împotriva virusului, investind în măsuri de sănătate publică și încurajând în continuare vaccinarea.

”Trebuie să evităm măsurile globale. Nu trebuie să închidem școlile, aeroporturile, nu trebuie să instituim carantina. Ar trebui să avem măsuri relative”, spune acesta.


CLICK - Follow us on Google News