Mister. De ce locuitorii unui orășel italian au devenit super-imuni la COVID-19

13 Apr 2021 | scris de Cristina Romanescu

Vo’ Euganeo, o mică localitate din nordul Italiei, a fost una dintre primele ce au intrat în carantină, după izbucnirea pandemiei în februarie 2020. Tot acolo s-a confirmat și primul deces produs de COVID-19 din Europa.

Mister. De ce locuitorii unui orășel italian au devenit super-imuni la COVID-19

Transformat într-un adevărat laborator, Vo’ Euganeo încă oferă cercetătorilor informații importante pentru lupta cu pandemia, inclusiv felul în care locuitorii și-au construit o superimunitate, scrie The Times.

La prima vedere, cele câteva femei care stau de vorbă în orășelul italian Vo’ Euganeo par perfect obișnuite.

Nimic nu sugerează că aceste doamne - o pensionară, o fostă angajată a unui hotel, și o funcționară a consiliului local - au vreo calitate anume ce le face extrem de interesante pentru oamenii de știință.

În ciuda aparențelor, ele sunt cât se poate de speciale, testele de sânge aratând că au, fiecare, de două ori mai mulți anticorpi decât orice altăo persoană obișnuită care s-a îmbolnăvit de COVID, apoi s-a vindecat.

Adică mai mult decât suficient pentru a respinge virusul.

În primul val COVID

În urmp cu ceva mai mult de un an, Vo’ Euganeo a fost una din primele localități sigilate de militari pentru două săptămâni.

Spre deosebire de alte orașe, cele din Lombardia spre exemplu, Vo’ Euganeo, aflat în regiunea Veneto, a beneficiat însă de atenția sporită a medicilor, care au sosit imediat și au început să deruleze teste.

Medicii au observat că localnicii continuă să aibă anticorpi la nouă luni după infectare, adică mai mult mai mult decât au estimat experții.

”Am descoperit chiar că în unele cazuri, nivelul anticorpilor a crescut, în loc să scadă, în timp”, spune Enrico Lavezzo, un expert în microbiologie la Universitatea din Padova, care derulează studiile din Vo’ Euganeo.

Lavezzo și colegii si au ajuns la această concluzie după ce au testat 2.600 de localnici pentru anticorpi în luna mai și au stabilit că 162 dintre aceștia aveau imunitate după ce s-au infectat cu virusul în februarie sau martie.

Din aceștia, 156 de oameni au fost testați iarăși, nouă luni mai târziu, iar experții au constatat că 129 dintre ai aveau încă anticorpi.

”Mai bine de jumătate dintre cei 129 prezentau un declin al nivelului de anticorpi, dar aveau totuși suficienți pentru a opri virusul”, spune Lavezzo.

Echipa a concluzionat, printre altele, că foștii bolnavi care au avut COVID simptomatic mențineau un nivel mai ridicat de anticorpi dacă aveau un indice de masă corporală mai mare. Iar unele teste au sugerat că cu cât mai în vârstă sunt subiecții, cu atât mai mult păstrează anticorpii.

Dar cea mai importantă descoperire a experților a fost identificarea a 16 persoane care aveau un nivel mai mare al anticorpilor în noiembrie decât în luna mai.

”Credem că acest lucru a fost posibil deoarece acești oameni au avut un contact cu o persoană pozitivă, după luna mai.

Virusul a intrat în corp, a infectat câteva celule, dar apoi a fost eliminat rapid de anticorpii deja existenți. Și apoi altceva s-a întâmplat: virusul a stimulat producția unui număr sporit de anticorpi. Niciuna dintre aceste persoană nu a prezentat simptome”, spune Lavezzo.

Nouă dintre aceste 16 persoane au admis un posibil contact cu o persoană infectată între luna mai și noiembrie.

Raffaela Frasson, unul dintre cazurile cu superimunitate din Vo’ Euganeo, spune pentru The Times că are o idee despre momentul în care și-ar fi putut spori nivelul anticorpilor.

”Un coleg de la birou a avut virusul în octombrie și a ajuns la spital. Știam că am avut deja boala în februarie, așa că probabil am fost neglijentă când am stat lângă el”, admite ea.

”Multe virusuri stimulează producția suplimentară de anticorpi dacă există un contact.

Ce am văzut aici, în cazul COVID, este că un contact poate duce la dublarea nivelului de anticorpi pe care îi ai deja și asta extinde timpul în care ești protejat.

Ce nu știm, încă, este dacă în timpul acelei mici perioade de contagiune poți transmite virusul”, explică expertul.

Vestea bună, crede Lavezzo, este că această creștere a nivelului anticorpilor declanșată de un contact cu o persoană infectată poate funcționa nu doar în cazul celor care au fost bolnavi, ci și al celor care s-au vaccinat, ceea ce înseamnă că protecția oferită de vaccin poate fi consolidată.

Sigur, deocamdată, aceasta este doar o teorie.


CLICK - Follow us on Google News