Medicii italieni: Sistemul medical e la un pas de colaps. Dacă nu colaborăm, va sucomba

08 Mar 2020 | scris de Monica Pavelescu

Într-o singură zi, în Italia, au mai fost depistate peste 1.100 de persoane infectate, numărul total al bolnavilor din Italia ajungând la 5.061 de contagiați, cu o rată de vindecare de 13% și una a mortalității de 3,96%, în contextul în care la nivel mondial rata este de 3,4%. Cei mai vulnerabili sunt cei peste 60 de ani care au și alte boli asociate.

Medicii italieni: Sistemul medical e la un pas de colaps. Dacă nu colaborăm, va sucomba

Ultimele măsuri luate la nivel național sunt foarte stricte. În toată Italia se închid pub-urile și discotecile. Un decret guvernamental prevede ca în regiunea Lombardia și în provinciile Modena, Parma, Piacenza, Reggio Emilia, Rimini, Pesaro e Urbino, Venezia, Padova, Treviso, Asti, Alessandria, Verbano Cusio Ossola, Novara și Vercelli se va controla orice intrare și ieșire.

Fiecare ieșire și intrare trebuie să aibă motive serioase legate de muncă sau de urgențe. Se va limita ieșirea persoanelor cu simptome respiratorii și febră mai mare de 37.5 grade C. Este recomandată rămânerea acasă a acestora și limitarea contactului cu alte persoane și să-și sune medicul.

Sute de persoane din Milano s-au îngrămădit deja de ieri la gara centrală din Milano pentru a pleca în sudul țării, de frica bolii sau din cauza măsurilor atât de drastice. 

Cu trei mii de oameni care au nevoie de terapie intensivă în Lombardia și prea puțini medici, nordul Italiei este aproape de punctul în care nu va mai putea primi pacienți în spitale. Medicii fac nenumărat apeluri pentru a-i convinge pe oameni să stea acasă și să nu mai răspândească virusul.

Personalul medical lucrează fără oprire de la punerea sub carantină a primelor localități. Așa că Guvernul a scos la concurs 20.000 de joburi pentru personalul medical, cu o investiție de 600 de milioane de euro. Practic, s-a făcut un apel către medicii pensionați și către medicii de familie să se întoarcă în spitale.

Barbara Balanzoni este un medic anestezist care a profesat în zone fierbinți ale planetei, în Kosovo și în Afganistan, cu organizația Medici fără Frontiere. Deși obișnuită cu situațiile de criză ea a decis să transmită un mesaj tuturor italienilor în care să le explice cât de serioasă e situația din spitalele supraaglomerate de cazurile de COVID-19.

”Nu mai sunt locuri la terapie intensivă, nu sunt destule aparate de ventilație artificială! E un număr limitat de paturi și oamenii care au nevoie de reanimare sunt mai mulți! Singurul lucru care se poate face când nu sunt suficiente locuri la reanimare este de a opri blocul operator. Adică cine trebuia să fie operat nu va mai fi operat!

Nu sunt suficiente aparate de ventilație și nici personal medical. Dacă voi continuați să mergeți la bar, în discoteci, dacă vă continuați viața obișnuită, creșteți numărul de îmbolnăviri. Până acum au vorbit epidemiologii, acum vă vorbesc medicii de la reanimare. Dacă va crește numărul pneumoniilor care au nevoie de reanimare, noi nu vom mai ști unde să le punem. E clar?”, spune Barbara Balanzoni.

Felice Spaccavento, medic la spitalul din Molfetta s-a filmat după zile lungi de lucru. Întâi și-a cerut scuze pentru oboseala ce i se citea pe față apoi a transmis un mesaj de responsabilizare:

”Sunt anestezist și mă ocup de cei mai fragili pacienți, care trebuie îngrijiți în cel mai bun mod posibil. Vă rog să respectați regulile: evitați locurile aglomerate, centrele comerciale, grupurile de oameni.

Colaborați cu personalul medical, astfel încât curba infecțiilor să nu copleșească sistemul sanitar, care în acest mod ar intra în colaps. Dacă nu colaborăm, sistemul medical va sucomba”. 

Nici mesajele oficiale nu sunt mai liniștitoare. Antonio Pesenti, coordonatorul celulei de criză din Lombardia a recunoscut într-o conferință situația dificilă în care se găsește sistemul sanitar medical:

”Avem în Lombardia 18 mii de bolnavi, dintre care 3 mii au nevoie de asistență respiratorie. Am fost nevoiți să transformăm coridoarele, sălile operatorii și camerele de recuperare în terapie intensive. Am folosit toate încăperile spitalelor pentru a face loc bolnavilor.

Unul dintre cele mai bune sisteme sanitare din lume, cel din Lombardia, e la un pas de colaps. Ca să învingem virusul, trebuie să ne schimbăm modul de a trăi”.

Se fac deja demersuri ca pacienții transportabili să fie mutați din nordul Italiei către spitalele din sud unde coronavirusului n-a lovit cu atâta putere.


CLICK - Follow us on Google News