Cum a reuşit Japonia să aibă un număr redus de cazuri şi decese fără să impună restricții

05 Iul 2020 | scris de Monica Pavelescu

Japonia părea o țintă foarte vulnerabilă în momentul declanșării pandemiei create de noul coronavirus. 

Cum a reuşit Japonia să aibă un număr redus de cazuri şi decese fără să impună restricții

În perioada de maxim a focarului din Wuhan, în februarie, când spitalele oraşului au fost copleşite şi majoritatea ţărilor din lume au limitat călătoriile persoanelor din China, Japonia a ţinut graniţele deschise.

Pe măsură ce virusul s-a răspândit, a devenit rapid clar că boala provocată de noul coronavirus este periculoasă în primul rând pentru persoanele în vârstă şi este amplificată masiv de aglomerație sau de contactul prelungit.

Japonia are cel mai mare procent de vârstnici din lume. Conform mai multor studii, populaţia fiind de asemenea concentrată în oraşe imense.

În plus, Japonia a refuzat să asculte sfaturile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii de a ”testa, testa, testa”. Chiar şi acum, testele PCR totale se ridică la doar 348.000, adică 0,27% din populaţia Japoniei. Ţara asiatică nu a avut un măsuri de carantină la amploarea sau gravitatea celor din Europa.

Toate aceste aspecte în teorie ar fi trebui să facă din Japonia locul ideeal pentru răspândirea noului virus, dar totuşi ţara asiatică pare că ţine sub control pandemia.

Totuși, deși nu are cea mai mică rată de decese din regiune, fiind depășită de Coreea de Sud, Taiwan, Hong Kong şi Vietnam, Japonia a înregistrat mai puţine decese decât media ultimilor ani, relatează BBC.

Conceptul superiorității japoneze
Vicepremierul nipon Taro Aso, pune rezultatele bune pe seama ”calităţii superioare” a japonezilor.

Într-un comentariu devenit notoriu, Aso a spus că a fost întrebat de liderii din alte ţări care este reţeta succesului Japoniei.

”Le-am spus acestor oameni: Între ţara ta şi ţara noastră, «mindo», nivelul calității oamenilor este diferit"

Mindo este un concept care datează din epoca imperială a Japoniei şi denotă un sentiment de superioritate rasială şi culturală. Aso a fost condamnat pentru modul în care a folosit termenul.

Mulţi japonezi, şi unii oameni de ştiinţă, cred că există ceva diferit în Japonia- un aşa-numit ”Factor X” care protejează populaţia de Covid-19.

Este posibil ca unele aspecte ale moravurilor japoneze, cum ar fi formele de salut să aibă aspecte ale distanţării socială încorporate. Dar acesta nu poate fi singurul motiv pentru rezultatele bune în gestionare pandemiei conform specialiştilor.

Au japonezii o imunitate istorică, dobândită deja?
Tatsuhiko Kodama, profesor de la Universitatea din Tokyo, care studiază modul în care pacienţii japonezi reacţionează la virus crede că Japonia ar fi avut anterior Covid. Nu forma actuală, Covid-19, ci ceva similar care ar fi putut lăsa în urmă o ”imunitate istorică”.

El consideră că este posibil ca un virus asemănător lui SARS să fi circulat înainte în regiune, ceea ce ar putea explica rata scăzută a mortalităţii, nu doar în Japonia, ci în mare parte din China, Coreea de Sud, Taiwan, Hong Kong şi Asia de Sud-Est.

Teoria a fost întâmpinată cu un oarecare scepticism.

”Nu sunt sigur cum un astfel de virus ar fi put fi limitat doar la Asia", spune profesorul Kenji Shibuya, director al Sănătăţii Publice la Kings College, Londra.

Japonia a descoperit rapid modul de transmitere
Dr. Kazuaki Jindai, cercetător medical la universitatea din Kyoto a declarat că datele arată că peste o treime din infecţii provin din locuri foarte similare.

Echipa pe care o conduce a identificat destul de devreme faptul că sălile de karaoke, petrecerile, cluburile, conversaţiile din baruri şi exerciţii fizice în sălile de sport sunt activităţi cu cel mai mare risc de contractare al coronavirusului.

Descoperirea a determinat guvernul să lanseze o campanie la nivel naţional care să avertizeze oamenii să evite ”Trei lucruri”.

- Spaţii închise cu ventilaţie slabă
- Locurile aglomerate
- Conversaţiile prelungite faţă în faţă.

Guvernul a recomandat, populația s-a conformat
Toate aspectele mai sus menţionate pot fi unele dintre motivele pentru care Japonia are un număr mic de cazuri şi de decese, dar cel mai important în opinia specialiştilor este de departe relaţia guvern-populaţie.

În ciuda faptului că nu au ordonat oamenilor să rămână acasă, în general, aceştia au făcut-o.

"Măsurile uşoare ale Japoniei par să fi avut un efect real de carantină. Japonezii s-au conformat în ciuda lipsei de măsuri draconice." spune prof. Fukuda.

Cum reduci contactul dintre persoanele infectate şi cele neinfectate ...? Ai nevoie de un anumit tip de răspuns din partea publicului, care nu cred că va fi atât de uşor de replicat în alte ţări", adaugă prof. Fukuda.

Japonia le-a cerut oamenilor să aibă grijă, să stea departe de locurile aglomerate, să poarte măşti şi să se spele pe mâini, iar aceştia în mare partea au respectat măsurile. Încrederea populaţiei în Guvern şi în recomandările din domeniul sănătăţii par a fi motivul minunii japoneze.


CLICK - Follow us on Google News