Jouhatsu, fenomenul care a luat amploare în Japonia - cum să dispari din propria viaţă

08 Oct 2020 | scris de Monica Pavelescu

Jouhatsu - evaporare, un serviciu oferit de companii specializate japonezilor care s-au săturat de stilul lor de viață, de partener, familie sau serviciu și vor să dispară fără să lase vreo urmă.

Jouhatsu, fenomenul care a luat amploare în Japonia - cum să dispari din propria viaţă

Prin jouhatsu, japonezii îi definesc pe cei care dispar fără urme şi-şi ascund noua identitate faţă de prieteni şi familie. 

Motivele care îi fac pe oameni să ajungă la concluzia că au nevoie să-și schimbe din temelii viața sunt variate – de la datorii pe care nu le mai pot plăti la căsătorii anoste.   

În demersul lor, doritorii sunt ajutaţi de companii cunoscute ca firme de ”mutări nocturne”, care îi ajută să dispară discret din vieţile lor, oferindu-le cazare în locuri secrete şi confidenţialitate deplină.  

Sociologul Hiroki Nakamori a studiat fenomenul jouhatsu, care studiază fenomenul de mai bine de un deceniu şi spune că primele instanţe în care termenul a început să fie folosit în sensul de astăzi pot fi găsite în anii 1960.

În acele vremuri divorţurile erau rare în Japonia, lucru care continuă să fie valabil şi astăzi, iar unele persoane pur şi simplu au decis că era mai uşor să-şi părăsească partenerii în acest mod decât să treacă prin tot calvarul unui divorţ formal.

”Pur şi simplu, în Japonia e mai uşori să te evapori”, explică Nakamori.

Intimitatea persoanelor este foarte bine protejată de lege: oamenii pot să-şi scoată bani de pe card fără ca cineva să aibă voie să le semnaleze tranzacţiile, iar membrii familiei nu pot acces înregistrări ale camerelor de supraveghere care i-ar fi putut surprinde pe cei dragi în plin proces de evaporare.

”Poliţia nu intervine dacă nu sunt dovezi că dispariţia ar putea fi cauzată de altceva - precum o crimă ori un accident. Tot ce poate face familia e să dea bani grei pentru un detectiv particular sau pur şi simplu să aştepte”, a adăugat Nakamori.  

Cei lăsaţi în urmă de persoanele care aleg să dispară trec adesea printr-un calvar greu de suportat.


CLICK - Follow us on Google News