La Repubblica. Medic italian: «Coronavirusul circulă în Europa de multă vreme»

01 Mar 2020 | scris de Ioana Tomozei

Medicul Francesca Russo, cel care coordonează echipele medicale implicate în combaterea coronavirusului în regiunea Veneto, are o explicație pentru  particularitatea faptului că în Italia, infecțiile cu coronavirus au apărut în mai multe zone, fără să există o legătură între ele, considerând că noul virus ar circula în Europa de multă vreme, cu cel puțin o lună înainte de 21 februarie, când a fost confirmat primul caz în Peninsulă.

La Repubblica. Medic italian: «Coronavirusul circulă în Europa de multă vreme»

Potrivit La Repubblica, teoria medicului italian se bazează pe cazurile a doi bătrâni din Veneția, confirmați cu coronavirus. Cei doi nu au călătorit în China și nu au avut contacte cu persoane întoarse din China. Foarte rar au ieșit din casă și locuiesc singuri, nu au circulat în locuri publice cu risc de infectare, iar toți membrii familiilor lor sunt negativi la teste. Cei doi bătrâni, de 86 și 88 de ani locuiesc în zone diferite din centrul istoric al Veneției. Și, totuși, amândoi au fost infectați cu coronavirus.

”Există o explicație plauzibilă. Povestea celor doi bătrâni arată că virusul circulă în Europa de multă vreme, cu cel puțin o lună înainte de vineri, 21 februarie, când primele două cazuri din Vo au fost diagnosticate. Iar asta face complet nefolositoare cercetările pentru identificarea pacientului zero”, declară medicul Francesca Russo.
”Credem că virusul circulă de ceva vreme, împreună cu virusul obișnuit de gripă. În cazul pacienților slăbiți, cu probleme, a provocat pneumonie. Virusul a venit în Europa la un anume moment și a provocat primele infecții în Germania, apoi Franța, iar apoi la noi. Putea fi adus în Italia de oricine.

Fiind prezent, de asemenea, la pacienții asimptomatici, adică la oameni care sunt bine, nu tușesc sau nu au febră, nu au existat măsuri realiste de protejare a țării în fața epidemiei. Și nu știm cine e pacientul zero în Italia: poate fi un străin, de exemplu turist german, francez sau chinez sau un italian întors din străinătate.

În acest moment identificăm două situații de contagiune: prima e legată de criteriul epidemiologic, adică pacienții infectați care vin din China sau cei care au fost infectați prin contact cu aceștia. Al doilea criteriu privește cazurile care au apărut în urma circulației virusului în Europa. Nu e corect să spui în Italia, mai bine spus în Europa”, a explicat Francesca Russo.


CLICK - Follow us on Google News