Calea pe care mergi singur - cele 20 de principii ale unui samurai, pentru a avea o viață împlinită

26 Mai 2019 | scris de Monica Pavelescu

Musashi Miyamoto, cunoscut şi sub numele de Bennosuke Miyamoto, a fost cel mai recunoscut samurai în Japonia secolului XVII. Cu doar câteva săptămâni înainte să moară, a scris o carte intitulată ”Calea pe care merg singur“,  în care a exprimat 20 de principii ce trebuie urmate pentru a avea o viaţă fericită şi împlinită, scrie peacequarters.com.

Calea pe care mergi singur - cele 20 de principii ale unui samurai, pentru a avea o viață împlinită

Învaţă să accepţi viaţa în totalitate

Acceptarea celor mai dificile aspecte ale vieţii vă va face mai puternici şi vă va ajuta la progresul vostru.

Renunţă la obsesii

Petrecem foarte mult timp încercând să obţinem plăcerea - ne dăruim poftelor noastre, muncim cât mai mult sperând la promovări şi devenim parte a unei societăţi obsedată de plăcerea sexuală. Musashi a susţinut că ar trebui să încercăm pur şi simplu să trăim în prezent şi să ne bucurăm de ce avem.

Nu acţiona în urma unei emoţii puternice

Ni se spune adesea să ne urmăm inima, dar învăţăturile lui Musashi sugerează că aceasta nu este o idee bună. Când ne confruntăm cu un sentiment apărut de nicăieri, urmarea acestuia poate duce la decizii nepotrivite. Este recomandat să rămânem cu ceea ce ştim sigur şi să nu renunţăm la impuls.

Nu încerca să atingi perfecţiunea

Învaţă să te iubeşti şi să te accepţi exact aşa cum eşti. Suntem tentaţi să ne comparăm cu cei din jur şi să tindem spre perfecţiune. Luptăm pentru perfecţiune şi uităm ce contează cu adevărat în viaţă. Încercaţi să vă deconecataţi de ego-ul vostru pentru o percepţie mai bună a ceea ce este important.

Nu permite invidiei să pună stăpânire pe viaţa ta

Musashi a susţinut că gelozia poate distruge, recomandând recunoştinţă pentru ce primim de la viaţă, fără a ne compara cu ceilalţi şi darurile primite de aceştia.

Renunţă la ataşamente

În acelaşi mod ca şi obţinerea plăcerii, avem tendinţa de a ne dori lucruri pe care cu greu le putem obţine. Încearcă să trăieşti fără să vrei mai mult decât ai şi să aştepţi ca lucrurile bune să vină la tine.

Nu regreta

Trecutul nu poate fi schimbat. Musashi spunea că totul se întâmplă dintr-un motiv fiind parte din lecţiile vieţii.

Nu te lăsa copleşit de suferinţă după o despărţire

Tristeţea provocată de despărţirea de prieteni sau persoane din familie ne poate împiedica să ne continuăm viaţa. Musashi credea că, din moment ce nu exista nicio modalitate de a readuce persoanele care aleg să plece din viaţa noastră, ele ar trebui lăsaţi în trecut.

Nu te plânge

Mulţi dintre noi avem impresia că găsim alinare atunci când ne plângem prietenilor de lucrurile care ni se întâmplă. Conform învăţăturilor lui Musashi, ar trebui să ne detaşăm complet pentru că altfel impactul necazurilor va fi mult mai mare asupra psihicului nostru.

Nu îţi baza alegerile pe atracţia fizică

Oamenii sunt fiinţe sexuale prin natură. Din păcate, mulţi dintre ei îşi pierd sensul vieţii lăsându-se pradă atracţiei fizice. Musashi credea că ar trebui să luptăm pentru dragoste şi relaţii de durată.

Deschide-te către noi oportunităţi

Acceptaţi toate experienţele oferite de viaţă. Faceţi primul pas spere tot ce vă doriţi, chiar dacă acest lucru vă sperie şi vă scoate din zona de confort.

Nu fi sclavul bunurilor materiale

Bunurile pot părea importante, dar dragostea, sănătatea şi viaţa în sine ar trebui să fie preţuite mai presus de orice, spunea Musashi.

Fii echilibrat

Mulţi oameni ajung să fie obsedaţi de plăcerile alimentare. Musashi spunea că mâncarea ar trebui să fie hrănitoare nu doar gustoasă.

Investeşte în experienţe, nu în lucruri

Nu investiţi în lucruri de care nu aveţi cu adevărat nevoie. Experienţele îmbogăţesc viaţa, pe când lucrurile materiale doar aglomerează casa.

Nu crede tot ce ţi se spune

Permiteţi propriilor gânduri şi credinţe să se manifeste. Nu urmăriţi mulţimea şi formaţi-vă propriile idei.

Respectă zeii, dar nu te baza numai pe îndrumările lor

Zeii trebuie să constituie inspiraţie. Dar, în cele din urmă, o persoană trebuie să-şi găsească propria cale.

Nu te teme de moarte

Frica de moartea te împiedică să trăieşti viaţa pe deplin. Trăieşte în fiecare zi la maxim şi nu te teme de consecinţele fiecărei acţiuni.

Nu scoate sabia dacă nu este necesar

Musashi credea că armele ar trebui folosite numai atunci când este necesar. El a susţinut că apărarea fiecăruia este normală, dar impunerea unui atac fără motiv este un păcat.

Nu aştepta să te retragi din muncă

Mulţi oameni aşteaptă să se retragă din muncă pentru a se bucura de timp liber şi lipsa grijilor. Ar trebui să trăim în prezent şi să ne bucurăm de fiecare experienţă pe care viaţa ne-o scoate în cale.

Protejează-ţi onoarea

Musashi a susţinut că singurul mod de a fi corect faţă de tine este să-ţi urmezi propriile convingeri şi să trăieşti onorabil.


CLICK - Follow us on Google News