3dots.ro

CTP, cronica acidă la filmul Jocker: Nu este artă. E drog, otravă în imagini

CTP, cronica acidă la filmul Jocker: Nu este artă. E drog, otravă în imagini
Din articol:

Cristian Tudor Popescu, un cinefil declarat, este de părere că filmul ”Joker“, regizat de Todd Phillips, cu Joaquin Phoenix în rol principal, deși premiat cu Leul de Aur la Festivalul de la Veneția, nu poate fi considerat o operă de artă, pentru că îi lipsește ”centrul de echilibru a cărui proiecţie nu trebuie să depăşească baza umană“, şi-l descrie ca fiind ”otravă în imagini“, într-o cronică publicată pe site-ul republica.ro.

”Opera de artă poate fi strâmbă, şi în acest cuvânt intră totul – dadaism, avangardism, expresionism, suprarealism, onirism, postmodernism, cyberpunk… Dar ea trebuie să aibă un centru de echilibru a cărui proiecţie nu trebuie să depăşească baza umană. La «Joker» nici nu se pune problema acestei proiecţii, căci nu există nici măcar un centru de echilibru.

Sensul ultim al actului artistic nu poate fi inuman, cu atât mai puţin antiuman. Oricât de rău şi dur ar fi un film, el trebuie să facă apel, în ultimă instanţă, la ceea ce este bun în om. Altfel, oricât de bine ar fi realizat, nu este artă. E drog, otravă în imagini“, scrie CTP.

În plus, jurnalistul se alătură celor care consideră că ”Jocker” conţine prea multă violenţă. 

”Toate situaţiile în care bolnavul psihic Arthur este umilit, lovit, batjocorit de semeni ai săi „normali” au menirea să ni-l facă simpatic atunci când începe să răspundă la pumni şi şuturi cu şişul şi gloanţele. Să încercăm un sentiment de satisfacţie când tipi grobieni, dar bine îmbrăcaţi, stilaţi, bogaţi, «civilizaţi» sunt împuşcaţi, spintecaţi, făcuţi chisăliţă.

Un adevăr incontestabil al filmului este uriaşa cantitate de violenţă care se umflă sub pojghiţa de siliciu, metal, beton, sticlă, neon, fibră de carbon a societăţii contemporane. Avansul tehnologic nu duce la îmbunătăţirea omului. Medicina actuală poate să-i prelungească viaţa biologică până spre suta de ani, însă psihicul său se deteriorează văzând cu ochii în direcţia distrugerii şi autodistrugerii.

«Soluţia» propusă de regizorul Todd şi mai nu ştiu cum este dezlănţuirea totală a violenţei «purificatoare», ca să se aleagă după aceea, poate, praful. Nu săracul împotriva bogatului, nu civilul împotriva poliţistului, nu omul împotriva Sistemului, ci omul împotriva omului. Pe scurt, ideea este s-o luăm înaintea încălzirii globale, a poluării, a suprapopulării şi să sfârşim odată cu mucegaiul uman de pe planetă“, este de părere CTP.

Cristian Tudor Popescu, spre deosebire de mulți critici de film, nu apreciază nici interpretarea actorului Joaquin Phoenix, despre care spune că este total lipsit de umor. 

”Din acest punct de vedere, Joker-ul lui Heath Ledger este artă pentru că răul pur întruchipat de el, cu tente de bandă desenată şi umor negru (Joaquin Phoenix, cu toate că se străduieşte să joace bine şi adesea reuşeşte, nu are umor nici când vrea să nu aibă umor) nu e bazat pe flashback-uri explicatoare politically correct din trecutul său de copil abuzat.

E un supervilain memorabil, care se luptă în regim de basm cu antagonistul său, Batman, evacuat cu totul din Joker. Văzând «The Dark Knight» al lui Ledger şi Nolan, copiii pot să joace jocul în care unii să fie Batman, alţii Joker. Cum ar arăta a funny game, un joc de copii şi adolescenţi bazat pe actualul Joker?

Dacă filmul lui Todd a luat Leul de Aur la Festivalul de la Veneţia, atunci e nedrept că Adolf Hitler nu a primit premiul Nobel pentru Literatură, dacă nu chiar pentru Pace“, concluzionează CTP.
 

© 2025 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs