O tânără mamă, văduvă, a mers patru ore pe jos, economisind 5 lei pentru a le lua dulciuri copiilor

24 Mai 2021 | scris de Ioana Tomozei

O poveste tristă de viață dintr-un sat ieșean. Una dintr-o Românie din ce în ce mai polarizată, cea în care cei care fac bani șmecherește sunt admirați, invidiați, iar cei săraci își duc zilele sperând zadarnic la mai bine...

O tânără mamă, văduvă, a mers patru ore pe jos, economisind 5 lei pentru a le lua dulciuri copiilor

Diana Condurache este o tânără mamă în vârstă de 23 de ani. Locuiește împreună cu cei doi copii ai săi, un băiețel de cinci ani și o fetiță de doi, în casa socrilor săi, în satul Șerbești, comuna Ciortești, județul Iași. 

În urmă cu aproape un an a rămas văduvă. Într-o după-amiază, după ce a terminat programul de muncă, soțul său, Iulian Condurache, a ieșit cu câțiva prieteni la o partidă de fotbal, care avea să fie ultima. A alunecat pe gazonul artificial de pe teren și s-a lovit puternic la cap.

A stat timp de două săptămâni în comă, iar medicii nu l-au mai putut salva. Bărbatul era mai mult plecat și își vedea foarte rar familia, iar acest lucru l-a măcinat mereu.

”Am vorbit cu el cu o seară înainte și era bine, fericit. Nu m-am gândit niciodată că mi se poate întâmpla așa ceva. Era plecat de doi ani în București, unde lucra pe șantier și venea destul de rar acasă. Trăiam din ce câștiga el și alocațiile copiilor.

Când avea timp liber îi plăcea mult să joace fotbal. Știu că a mers cu câțiva băieți să joace fotbal și după 20 de minute am primit un telefon în care mi s-a spus că Iulian e la spital în stare gravă. În primele momente nu înțelegeam ce se întâmplă și am crezut că e vorba de o confunzie”, spune tânăra mamă.

Tânăra a acceptat situația, dar nu a încetat nicio clipă să spere ca își va reveni și că vine acasă sănătos.

”Mergeam în fiecare zi la biserică și mă rugam să scape. Când vorbeam cu medicii, îmi spuneau că starea lui evoluează spre bine, dar a doua zi îmi spuneau că iar nu e bine.

Timp de două săptămâni, cât a stat în comă, am trăit cu speranța că își revine. Pe data de 26 august 2020, când am văzut că mă sună de la spital, am început instant să plâng, iar când mi-au spus că a murit, îl întrebam pe Dumnezeu cu ce am greșit, de ce mi l-a luat”, a declarat Diana Condurache.

Copiii, in special băiatul, întreabă mereu de tatăl lor, iar pentru a le alina dorul, mama merge cu ei la cimitir și stau cu toții acolo câteva minute.

”Este foarte greu să nu ai cui să îi spui tată. Noi eram de foarte mult timp împreună și ne-am iubit tare mult.

Ne-am cunoscut de când aveam eu 14 ani și de atunci nu ne-am despărțit niciodată. El a fost prima și singura mea iubire.

Nu am făcut decât 8 clase și m-am măritat. Eu am avut o viață foarte grea și nu vreau ca ai mei copii să fie la fel. O să încerc să le fiu și mamă, și tată”, spune femeia.

Diana Condurache este o mamă devotată, și o demonstrează cu prisosință: a mers pe jos câteva ore bune, și s-a bucurat că le poate cumpăra copiilor dulciuri cu cei 5 lei economisiți pe biletul de autobuz.

”Am avut de făcut niște acte la primărie în comună și nu am vrut să cheltui bani pe autobuz. Am lăsat copiii la bunici, am luat-o pe sora mea mai mică și am plecat spre Ciortești. Nu e atât de scump microbuzul, dar când nu ai, și doi lei ți se par mulți.

Am mers aproximativ două ore dus și alte două întors, că plouase și era noroi pe drum. La câte nenorociri se întâmplă în ziua de azi, nu am vrut să mă urc la nimeni în mașină.

De 5 lei cât dădeam pe microbuz, mai bine iau niște dulciuri pentru cei mici. Toți banii îi am împărțiți.

În fiecare lună, 1.500 de lei îi pun deoparte pentru casă, iar restul sunt pentru copii. În fiecare zi cumpăr câte doi litri de lapte din sat, pentru că și băiatul și fata mănâncă lapte. Doi litri costă aproape 10 lei.

Fata cea mică mânâncă lapte praf, dar era foarte scump și am fost nevoită să renunț la el. O cutie de lapte praf costa aproape 60 de lei”, a declarat Diana Condurache.

Diana mai spune că incearcă să facă în așa fel încât copiilor să nu le lipsească nimic.

”Eu cât am fost mică nu am avut și nu vreau să treacă și ei prin asta. Am mers recent la Iași și le-am luat trotinetă, că au văzut la alții. Vreau să fie ei fericiți și să reușim să terminăm casa. Știu că Iulian are grijă de noi de acolo, de sus”, a mai precizat tânăra pentru bzi.ro.


CLICK - Follow us on Google News