Prof. Chris Whitty, UK Chief Medical Officer: Fără carantină, Marea Britanie învață să trateze COVID ca pe o epidemie de gripă

05 Apr 2021 | scris de Cristina Romanescu

Este puțin probabil ca lockdown-urile să mai fie necesare, deoarece Marea Britanie învață să trateze coronavirusul ca pe o epidemie de gripă, declară prof. Chris Whitty, UK Chief Medical Officer, citat de The Telegraph.

Prof. Chris Whitty, UK Chief Medical Officer: Fără carantină, Marea Britanie învață să trateze COVID ca pe o epidemie de gripă

Vorbind la un webinar al Școlii Regale de Medicină, prof. Whitty a declarat că autoritățile britanice vor fi obligate să tragă ”semnalul de alarmă” doar dacă se va sesiza incidența unei noi tulpini a coronavirusului, împotriva căreia oamenii nu au imunitate și care va declanșa o creștere exponențială.

Directorul medical britanic afirmă că până la 25.000 de oameni mor într-un an gripal rău fără ca cineva să observe și că acceptarea unor decese produse de COVID-19 ar fi prețul pentru menţinerea școlilor și a afacerilor deschise și a permite oamenilor să trăiască o ”viață întreagă”.

”Covid nu va dispărea. Trebuie să descoperiți o politică rațională în acest sens și aici aș diferenția destul de mult între ceea ce reprezintă un mediu pandemic și o gripă sezonieră.

În fiecare an, undeva între 7.000 și 9.000 de cetățeni mor de gripă, majoritatea dintre ei foarte vârstnici, și la fiecare câțiva ani avem unul în care epidemia de provoacă 20.000 până la 25.000 de decese. Ultima dată când s-a întâmplat așa ceva a fost acum trei ani și nimeni nu a reamarcat-o.

Deci, este clar că va trebui să o gestionăm, la un moment dat, mai degrabă ca și cum am controla gripa. Iată o boală sezonieră, foarte periculoasă, care ucide mii de oameni, iar societatea a ales un mod special de a o controla”, a declarat Whitty.

În alocuțiunea sa, prof. Whitty a spus că este important ca decesele provocate de COVID-19 să fie menținute la un nivel cât mai scăzut posibil, dar a avertizat că societatea nu va tolera lockdown-ul pentru a preveni un număr similar de decese cu cele cauzate de gripă.

”Dorim să limităm cât de mult putem numărul deceselor, până la zero, dar întrebarea este cum echilibrezi acest lucru cu alte priorități?

Cât sunt oamenii pregătiți să suporte? Ceea ce am demonstrat în ultimul an este că, dacă dorim, putem să nu mai avem deloc o epidemie sezonieră de gripă, deoarece măsurile pe care le-am luat împotriva răspândirii Covid au condus practic la un an fără gripă.

Dacă anul viitor spunem ”putem face față gripei, toată lumea stă în casă în timpul iernii”, cred că profesia medicală nu s-ar mai bucura de atâta popularitate în rândul publicului larg.

Trebuie să găsim un echilibru care să mențină un nivel scăzut, să reducă cât mai mult numărul deceselor, dar într-un mod pe care populația îl va tolera, prin contramăsuri medicale precum vaccinurile și, în timp util, tratament medicamentos, ceea ce înseamnă că puteți reduce mortalitatea fără a mări impactul economic și social asupra concetățenilor noștri”, afirmă prof. Whitty.

Prof. Whitty a spus că, deși vor exista întotdeauna mai multe măsuri care ar putea fi puse în aplicare pentru a salva vieți, cum ar fi închiderea școlilor și universităților sau prevenirea vizitelor persoanelor în vârstă, aflate în casele de îngrijire, astfel de restricții au împiedicat oamenii să trăiască o ”viață întreagă”.

Directorul medical a răspuns că nu crede că vor mai fi impuse măsuri de carantină la nivelul roșu nici chiar la nivel local și că retragerea măsurilor de restricție anunțată de premierul Boris Johnson este ireversibilă.

De asemenea, prof. Whitty a mai declarat că este imposibilă prevenirea incidenței a unor noi tulpini de coronavirus prin închiderea frontierelor.

”Cineva care crede că putem opri răspândirea unei noi tulpini a virusului printr-o politică de închidere a granițelor nu stăpânește pe deplin înțelegerea acestui fenomen”, a spus mai acesta.


CLICK - Follow us on Google News