MOxAdTech - masca reutilizabilă care asigură protecție împotriva coronavirusului și după 50 de spălări

29 Iul 2020 | scris de Ioana Tomozei

Cercetătorii portughezi au reuşit să creeze o mască de protecţie reutilizabilă care a trecut până acum toate testele privind rezistenţa la noul coronavirus.

MOxAdTech - masca reutilizabilă care asigură protecție împotriva coronavirusului și după 50 de spălări

Masca reutilizabilă care ”ucide” coronavirusul se numeşte MoxAdTech şi a fost testată cu succes până acum în Franţa şi Portugalia.

MOxAdTech este confecţionată din patru materiale care formează o barieră fizică, dar şi chimică în calea virusului Sars-Cov-2.

Potrivit virusologului Pedro Simas, de la Institutul de Medicină Moleculară din Lisabona, noul coronavirus este dezactivat de substanţa impregnată în materialul din care este confecționată măştii.

Substanța este încorporată sub forma unor nanoparticule direct în ţesătură şi nu se pierde în urmă spălării.

”Această mască poate dezactiva 99,70% din 200.000 de unităţi infecţioase, aplicate timp de o oră.

În ceea ce priveşte durabilitatea măştii, aceasta a fost testată chiar şi după 50 de spălări la o temperatură de 60 de grade. Chiar şi după aceea îşi păstrează capacitatea, la o oră, de a dezactiva 99% din virus”, a declarat Pedro Simas.

Ideea a fost pusă în practică de grupul Sonae Fashion din Portugalia, în colaborare cu producătorul textil Adalberto şi cu Institutul de Medicină Moleculară de la Lisabona, care a realizat testările necesare.

MOxAdTech a fost scoasă la vânzare din luna aprilie, dar rezultatele testelor au fost obţinute de abia acum, după ce s-a dovedit rezistenţa sa la noul coronavirus.

Masca se poate cumpăra la un preţ de 10 euro, în varianta alb sau negru. 

Producătorul portughez a obţinut şi certificatul OEKO-TEX care confirmă că nu au fost folosite substanţe dăunătoare mediului şi persoanelor.

Până acum, peste un milion de măşti vândute în 20 de ţări. Produsul a permis redeschiderea a 11 fabrici de textile.


CLICK - Follow us on Google News